Vesti
Politika
Neuspela smena vlasti u Čačku
13.03.2012. 20:00
Izvor: B92
Neuspela smena vlasti u Čačku
Čačak -- Opozicija u Čačku, okupljena oko Demokratske stranke, danas nije uspela da smeni gradonačelnika koji je iz Nove Srbije, a koji ima i podršku socijalista.
U lokalnom odboru DS kažu da će zato predizbornu kampanju u Čačku usmeriti prvenstveno protiv socijalista, a tek onda i protiv Nove Srbije.
Nakon dve nedelje od kako su najavili da su obezbedili većinu, opozicija u gradskoj skupštini u Čačku, okupljena oko demokrata, ipak nije uspela da smeni aktuelnog gradonačelnika Velimira Stanojevića.
On je zbog toga savetovao da te stranke ne izlaze na predstojeće izbore nakon, kako je rekao, neuspelog petnaestodnevnog cirkusa. Stanojević tvrdi i da aktuelna gradska vlast za to vreme nije vršila ni na koga nikakve pritiske ni ucene.
"Ja ću ovaj svoj posao nastaviti da radim ovih mesec i po dana do okončanja lokalnih izbora. Trudiću se da zaista, kao i ovih prethodnik osam godina to radim maksimalno profesionalno. I nikada se nisam bavio nikakvim lažima, nikakvim prevarama, nikad nisam lagao ove građane", kazao je on.
Gradsku skupština u Čačku čini 75 odbornika, ali kvoruma nije bilo, jer se nisu pojavili predstavnici vladajuće koalicije, kaže predsednik gradske skupštine, socijalista Veljko Negovanović.
"Znate, ako jedna grupa odbornika traži da sazovem sednicu Gradske skupštine, njihova obaveza je, pre svih njihova obaveza je da obezbede kvorum", kaže Negovanović.
Čelnik čačanskih demokrata Dmitar Popović kaže da se opozicija ne oseća poraženo, jer aktuelna vlast ne može potkupiti sve građane, kao što to čini sa političarima, ali se sada u izbornu utakmicu ulazi sa mnogo jasnijom situacijom i strategijom.
"Znači da je lokalni SPS, pre svega gospodin Negovanović, iako imamo informaciju da unutar SPS podeljeno mišljenje, da je on praktično čuvar lika i dela Velimira Ilića i Nove Srbije u ovom gradu. I da ćemo kampanju, pre svega, usmeriti na SPS, a zatim na Novu Srbiju", izjavio je Popović.
I gradonačelnik Čačka, odnosno aktuelna vlast i opozicija u ovom gradu smatraju da su uspeli da dokažu svoju političku moć.
A kako će izgledati sastav nove Gradske skupštine u Čačku znaće se nakon održanih izbora. Dilema među građanima, ali i predstavnicima političkih stranaka jeste - da li će ovaj grad ponovo biti opozicioni u odnosu na republičku vlast.