Vesti
Politika
Šešelj: Pokušali su da me ubiju
14.03.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Šešelj: Pokušali su da me ubiju
Haški optuženik Vojislav Šešelj u Hagu iznosi svoju završnu reč. Tvrdi da je u noći između 8. i 9. marta izvršen pokušaj njegovog ubistva. "Hitlerovi generali imali bolji tretman na sudu".
"Ovo je neko proizveo spolja i ovo je bio pokušaj ubistva - nikako drugačije to ne može da se objasni. Toliko o političkoj pozadini procesa i namera glavnih kretora da me ubiju… pogotovo u vreme predizborne kampanje kad rejting SRS raste", rekao je Šešelj.
On je dodao da je u noći između 8. i 9. marta preživeo ukupno šest udara elektrošokovima koji su se dogodili jer mu je u srce prethodno ugrađen pokvareni defibrillator.
"Hoće moje probleme sa zdravljem da prispišu mojoj gojaznosti - nikad nisam imao problema sa zdravljem, a šta je razlog, razlog je elektrika", rekao je Šešelj.
On je rekao da je neko isključio i alarmne uređaje u njegovoj ćeliji i da je jedva uspeo da aktivira alarm u drugoj ćeliji sa kojom je njegova spojena, "jer je neko zaboravio da i njega isključi.
"Imao sam četiri elektrošoka koji su me bacali po ćeliji, to je kao kad vas udari tramvaj u punoj brzini, a preživeo sam ukupno šest. Straža je onda pozvala lekara, lekar zvao hitnu pomoć i odvezli su me u bolnicu", rekao je Šešelj.
On je i ranije izneo tvrdnju da je 6. januara "umalo umro", optužujući obaveštajne službe SAD, Velike Britanije i Francuske da mu narušavaju zdravlje.
Vojislav Šešelj je danas na početku u obraćanju sudu optužio tribunal da je nelegalan i da postupa po nalogu Amerike.
"Već tri dana slušam glupe rečenice čiji je autor Tužilaštvo, a čiji je cilj je da zaokruži svoj prljavi zadatak iz naloga zapadnih službi", rekao je Šešelj na početku izlaganja.
"Od starta smo znali da ovde nema pravde. Ovaj sud je političko i vojno telo, jer zamenjuje američku konjicu i 6. flotu", rekao je Šešelj. On je ponovio mišljenje da su SAD pomogle uspostavljanju "kvislinškog, prozapadnog režima u Beogradu".
"Meni je bila želja da se dočepam tribunala i zadovoljan sam onim što sam postigao, jer će se vašoj presudi ljudi jednog dana smejati, i vašoj optužnici i završnoj reči optužbe", rekao je Šešelj, dodavši da je "zbog toga vredelo živeti".
Lider radikala je poručio da je cilj optužnice i presude protiv njega eliminacija sa političke scene i uništenje SRS.
"Hitlerovi generali Hes, Gering i ostali nisu imali problema sa sudom kao što sam to imao ja. Njima je omogućeno da se brane kako žele i da ih zastupa koga odaberu, a mene ste u tome sprečavali. Zbog toga je Tribunal gori od Nirnberškog suda", poručio je Vojislav Šešelj.
On je ponovio i raniji stav da ga je u Hag poslao ubijeni srpski premijer Zoran Đinđić i da je tražio od tadašnje tužiteljke Karle del Ponte da se ne vrati u Srbiju.
Šešelj je optužio Tribunal i da je u nedogled prolongiran proces protiv njega, kao i da mu je nuđeno da se nagodi o kazni od deset godina zatvora, ali da je to odbio.
"Kada su videli da popularnost SRS u Srbiji stalno raste onda su strane zapadne službe krenule da iznutra razbijaju stranku. Ključnu ulogu u tome odigrao je francuski obaveštajac Arno Danžan" .
"Taj Francuz je na listi Nikole Sarkozija u francuskom parlamentu i jedan je od glavnih zaštitnika Stanka Subotića Caneta, zvanog Žabac. On mu pruža zaštitu i računa da će uz njega postići političke efekte u Beogradu", kazao je Šešelj.
U razbijanju stranke, pored njega su kako tvrdi, učestvovali i britanski i nemački obaveštajci. "Videli smo u depešama Vikiliksa da kažu da je Tomislav Nikolić avet prošlosti, a kada se sretnu s njim tapšu gap o ramenu i kažu mu da je mnogo dobar. Na Vučića možda još računaju, ali Tomislava su otpisali", rekao je Šešelj.
On je izneo tvrdnju i da je Danžan jedan od onih "koji su Srbima podmetnuli zločin u Sreberenici".
On će i sutra izvoditi završnu reč, a predsedavajući sudija Antoneti rekao je da postoji mogućnost da se završna reč protegne i na deo iduće nedelje.
Iako je prethodnih dana Šešelj imao zdravstvenih problema, on je izrazio želju da se pojavi pred većem Tribunala i počne izvođenje završne reči.
Tužilaštvo je za Šešelja zatražilo kaznu od 28 godina zatvora, tvrdeći u završnoj reči da je optuženi kriv po svih devet tačaka optužnice.
Haški tribunal podigao je optužnicu protiv Šešelja u januaru 2003. godine za ratne zločine na području Hrvatske, BiH i Vojvodine, a on se dobrovoljno predao u februaru iste godine.
Suđenje mu je počelo u novembru 2007. godine, a Tužilaštvo je iznošenje završnih reči počelo 5. marta.