Vesti
Politika
Nova blokada Euleksa kod Zvečana
15.03.2012. 20:00
Izvor: S Media
Nova blokada Euleksa kod Zvečana
Srbi na Kosovu blokirali su put u mestu Doljane kod Zvečana ne dozvoljavajući vozilima Euleksa da prođu do krajnjeg severa Kosova.
U blokadi, u mestu Doljane kod Zvečana, koja je počela posle 17 časova, Srbi drže po dva vozila Euleksa i Kfora, jer, kako ističu, njihovo "šetanje" doživljavaju kao provokaciju i da ne odustaju od namera da spreče instaliranje kosovskih institucija na severu pokrajine.
"Tokom prepodneva obavljena je redovna smena pripadnika Euleksa na administrativnom prelazu Jarinje, vozila Kfora se nesmetano kreću", ističu gradjani koji dežuraju na putu, i dodaju da je i vozilima Kfora koja su trenutno zaustavljena ponudjeno da nastave put ali da su vojnici to odbili jer "neće da ostave Euleks".
Juče je u Zvečanu održan redovni sastanak predstavnika lokalnih samouprava sa severa Kosova s nadležnima u Kforu, Euleksu, Unmiku i OEBS-u.
Očekivalo se iznalaženje dugoročnog rešenja za kretanje Euleksa, ali do dogovora nije došlo jer su obe strane, i Srbi i medjunarodni predstavnici, ostali na svojim pozicijama.
Srbi ne daju Euleksu potpunu slobodu kretanja zato što nisu statusno neutralni i pomažu Albancima da zaokruže svoju državu, dok Euleks i Kfor traže bezuslovnu slobodu kretanja na svim putevima, pa i na severu Kosova.