Vesti
Politika
Jeremić: Status kandidata ništa ne menja u odnosima Rusije i Srbije
16.03.2012. 12:00
Izvor: Blic
Jeremić: Status kandidata ništa ne menja u odnosima Rusije i Srbije
BEOGRAD- Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas u Moskvi na početku razgovora s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom da Rusija ostaje najbliži partner i saveznik Srbije. Prema Jeremićevim rečima, Srbija i Rusija imaju jednake poglede na događaje u svetu.
Jeremić je još rekao da mu je izuzetno veliko zadovoljstvo što će danas biti potpisan protokol o učešću Rusije u oslikavanju Hrama Svetog Save u Beogradu.
Lavrov je najavio da će razgovor biti posvećan bilateralnim odnosima, međunarodnim odnosima i situaciji u regionu.
Stavovi Rusije i Srbije o rešavanju kosovskog pitanja u potpunosti se podudaraju, izjavili su danas u Moskvi ministri spoljnih poslova dve zemlje, Vuk Jeremić i Sergej Lavrov.
Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora, Lavrov i Jeremić su kazali da se to pitanje može rešavati samo uz poštovanje međunarodnog prava, Rezolucije 1244 i u dijalogu Beograda i Prištine.
Lavrov je rekao da Rusija podržava napore Srbije da se istraži slučaj trgovine ljudskim organima na Kosovu i da se zalaže da Savet bezbednosti UN donese takvu rezoluciju.
Jeremić je kazao da "praktično nema nikakvih promena u odnosima Srbije i Rusije" nakon što je Srbija dobila status kandidata za Evropsku uniju.
- Evropski procesi su jedan od prioriteta za Srbiju, ali Beograd očekuje da će prijateljstvo i podrška Rusije i dalje postojati - rekao je on.
Lavrov i Jeremić su potpisali protokol o učešću ruskih umetnika u ukrašavanju Hrama Svetog Save.
Jeremić će tokom zvanične posete Moskvi razgovarati i sa zamenikom predsednika gornjeg doma ruskog parlamenta, Saveta Federacije, Aleksandrom Toršinom, kao i s predsednikom Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije mitropolitom Ilarionom.