Vesti
Politika
Cena stranačkog transfera
16.03.2012. 20:00
Izvor: RTS
Cena stranačkog transfera
Blanko ostavke jesu ukinute, ali političke partije su se dosetile kako da i ubuduće kontrolišu svoje poslanike. Radikali su za "preletače" spremili kaznu od 90.000 evra. I druge stranke će naći načina kako da zadrže kontrolu nad svojim članstvom, ocenjuju stručnjaci.
Ukidanje blanko ostavki jedan je od poslova kojim su se parlamentarci prošle godine najviše hvalili. Međutim, odredba kojom se preciziralo da je poslanik vlasnik svog mandata, ima sve izglede da ostane samo mrtvo slovo na papiru.
Blanko ostavke jesu ukinute, ali političke partije su se dosetile kako da i ubuduće kontrolišu svoje poslanike.
Svaki deseti poslanik u protekle četiri godine promenio je politički dres. Koga zmija ujede, i guštera se boji.
Radikali podsećaju da ih je 21 poslanik izneverio uprkos zakletvi u crkvi, pa sada hoće dodatno osiguranje. Spremili su i kaznu za "preletače" – 90.000 evra.
Da će i ostale partije u Srbiji naći način za kontrolu svojih poslanika, uvereni su analitičari.
Marko Blagojević iz Cesida siguran je da će stranke težiti da na taj ili drugi način zadrže kontrolu.
"Da li će to biti pravljenjem ugovora, putem menica ili putem potpisivanja priznanica o dugu, partije će svakako naći način, to je samo bilo pitanje vremena, kako da očuvaju kontrolu nad poslanicima, samim tim i institucijama u ovoj zemlji", rekao je Blagojević.
Zato što se radi o dobrovoljnom odnosu, ta novina u srpskoj političkoj praksi nije zakonom zabranjena.
Kao što firme koje ulažu u svoje kadrove nastoje da ih vežu ugovorom kako im investicija ne bi propala, tako i stranke koje su finansirale kampanju, ne žele da olako dozvole poslanicima da promene stranački dres.
Međutim, pitanje je šta će se dogoditi sa poslanikom koji ostane u stranci, ali ne glasa kako mu stranka kaže, nego po savesti.
Zaštitnik građana Saša Janković kaže da se politička lojalnost i principi lojalnosti ne kupuju i da su sve mere koje nastoje na veštački način da obezbede političku lojalnost suštinski loše.
"Kako ćemo mi kao građani imati poverenja u ljude koji su na biračkim spiskovima ako same stranke koje su ih stavile nemaju poverenja", pita se Janković.
Tek nakon višemesečnog insistiranja Brisela, Srbija je u Zakonu o izboru poslanika precizirala da blanko ostavke više ne postoje.
Međutim, u članu 102. Ustava Srbije ipak i dalje piše da je poslanik slobodan da neopozivo stavi svoj mandat na raspolaganje stranci na čiji je predlog izabran na tu funkciju.