Vesti
Politika
Tadić sam odlučuje da li će podneti ostavku
17.03.2012. 14:00
Izvor: novi mag
Tadić sam odlučuje da li će podneti ostavku
U Demokratskoj stranci se raspravljalo o tome da li bi bilo dobro da se i predsednički izbori održe istovremeno sa parlamentarnim i lokalnim, ali odluku o tome doneće potpuno samostalno Boris Tadić, tvrdi potpredsednik DS-a Dragan Šutanovac.
Da bi i ti izbori sada bili raspisani, on bi trebalo da podnese ostavku. Siguran sam da će, ceneći rizike u kojima se zemlja nalazi, predsednik doneti pravu odluku, pre svega u odnosu na interese države. Svakako da se na partijskim organima DS o ovome razgovara, ali kako je u pitanju ostavka predsednika na državnu, a ne stranačku funkciju, to je pitanje koje prevazilazi stranku i na koje njena struktura neće imati uticaj, kaže Šutanovac za Danas.

On navodi da u DS-u "postoje i oni koji vide interes samo kroz predsednikov dobar rezultat na sledećim izborima", ali dodaje da je interes DS daleko širi - da se obezbedi stabilnost države, da ne dođe do destabilizacije u momentu kad smo dobili status kandidata za EU i kada imamo šansu da do kraja 2012. dobijemo i datum početka pregovora o pristupanju.

Upitan da li taj "državotvorni interes" znači da neće biti predsedničkih izbora, Šutanovac navodi da je to jedan ugao gledanja, a da će predsednik doneti državotvornu odluku.

Povodom poruke Ivice Dačića da bi, ako Tadić bude odugovlačio s odlukom, to jest ostavkom, Slavica Đukić Dejanović predsedničke izbore mogla da raspiše za „usred leta“, potpredsednik DS kaže da se lideri većine stranaka u svakoj prilici obraćaju biračima.

"Dakle, i poruke koje kao da šalju Borisu Tadiću, uopšte nisu njemu namenjene, već biračkom telu koje će, nadaju se oni, da podrži na izborima onoga ko skupi hrabrost da daje neke rokove Tadiću. Sve te poruke, siguran sam, neće imati uticaja na predsednikovu odluku", kaže on.

Upitan može li se desiti da posle izbora DS, i ako bude stožerna stranka vladajuće koalicije, ustupi mesto premijera nekome drugom, Šutanovac tvrdi da se neće ponoviti situacija iz 2007. godine kada je DS bila najveća stranka koalicije, a Koštunica postao premijer.