Vesti
Politika
Bez upečatljivih slogana
20.03.2012. 12:00
Izvor: politika
Bez upečatljivih slogana
Cilj slogana je da se podstakne emocija kod birača, ali i da se napravi jasna asocijacija sa idejama koje će stranke plasirati u toku izborne kampanje
Sudeći po sadržaju slogana prevagu u izbornoj utakmici odneće oni koji govore o ekonomskim temama u odnosu na političke.

Iako ima analitičara koji su u javnost već izašli sa ocenom da su dosad obelodanjene izborne poruke lošije od onih sa prethodnih izbora, sagovornici „Politike” još se ne usuđuju da daju konačan sud. Ipak, oni primećuju da među postojećim izbornim parolama nema baš puno onih koje su upečatljive za birače.

Demokratska stranka i njeni koalicioni partneri idu na izbore sa listom „Izbor za bolji život – Boris Tadić”, a moto će im, za sada biti: „Posao, investicije, sigurnost”. Srpska napredna stranka sa svojim saveznicima u borbu za glasove ide sloganom: „Pokrenimo Srbiju”. SPS (nezvanično) ističe slogan: „Socijalno pravedna Srbija”, a Demokratska stranka Srbije se već opredelila „Za Srbiju – znaš zašto”. Slogan Srpske radikalne stranke je „Biram Srbiju”, URS-a „Jaki regioni – jaka Srbija”, a Liberalno-demokratske partije „Istina”.

„Kao da je u pitanju nekakvo recikliranje starih slogana. Vrlo često pojedini slogani podsećaju na naslove pojedinih televizijskih serija, konkretno slogan DS-a. Slogan SNS-a je na neki način već korišćen i u Hrvatskoj”, kaže politički analitičar Miodrag Radojević, koji podseća na činjenicu da je slogan „Pokrenimo Hrvatsku” koristio Ivo Sanader na hrvatskim izborima 2003.

Sociolog Vladimir Vuletić kaže: „Na prvu loptu, moram priznati da mi baš nijedan slogan nije nešto poseban. Ranije je bilo onih duhovitih, u jednoj reči”.

Rekavši, ipak, da nije lako dati ukupnu ocenu o tome da li su slogani za ove izbore bolji ili lošiji od prethodnih, Vuletić ocenjuje da njih nekoliko otprilike oslikava ono što partije žele da poruče. „Slogani DS-a, SPS-a, SNS-a i SRS-a oslikavaju otprilike ono što te stranke žele da poruče o sebi i istaknu bilo neku svoju opštu karakteristiku bilo specifičan cilj”, kaže i dodaje da je, za razliku od pomenutih, slogan DSS-a „nekako opštiji i prepušta građanima da oni sami odluče o tome šta bi taj slogan trebalo da znači”.

Slogan SPS-a, kaže, specifičan je po tome što opisuje orijentaciju stranke, dok je slogan SRS-a usmeren na jedan konkretan cilj „gotovo kao da je slogan jedne nevladine organizacije koja ima jedan cilj”. Kad je reč o sloganu DS-a, Vuletić ocenjuje da se u njemu našlo ono što je prepoznato da su osnovni problemi sa kojima se sreću građani.

Radojević ističe da izborni slogani pokazuju ono po čemu bi stranke htele da se prepoznaju u kampanji. „Kod URS-a, to je pitanje decentralizacije, kod LDP-a suočavanje na nasleđem iz prošlosti, SPS-a je manje-više ostao dosledan svojoj populističkoj poruci koju šalje biračima, radikali ostaju na talasu evroskepticizma, DSS je dosledan svom programu i ideji političke neutralnosti”, dodaje on.

Naši sagovornici ističu da je cilj slogana da se podstakne neka emocija kod birača, ali i da se jasno istakne ključna reč koja je u političkom programu određene stranke, da se napravi jasna asocijacija i jasna kopča sa idejama koje će stranka plasirati.

Slogani sa prethodnih izbora

Na prethodnim parlamentarnim izborima 2008. godine, partije su izašle sa parolama „Narod najbolje zna”, „Živela Srbija”, „Srbija iznad svih podela”, „Život ne može da čeka”, „Stručnost ispred politike”, „Odlučno za Srbiju”, „Evropa uživo”, „Vredi se boriti”, „Od nas zavisi”...

Stranke okupljene oko DS-a i ideje „Za evropsku Srbiju” poručivale su „Sigurna budućnost”, „Za evropsku Srbiju” i „Napred, nema stajanja”, a koalicija SPS–PUPS–JS – „Ustani Srbijo” i „Pobedimo nepravdu”.

Tada je LDP glasače privlačila sloganom „Od nas zavisi”, radikali parolom „Da već danas bude bolje”, a G17 plus „Stručnost ispred politike”. A, na najvećem broju plakata DSS-a i NS-a pisalo je „Živela Srbija”, „Narod najbolje zna” i „Srbija iznad svih podela”.

Upečatljivih slogana bilo je, naravno, i u ranijim izbornim procesima, pa su radikali 2003. godine poručivali „Radikalno bolje”, DS „Budućnost odmah”, DSS „Kao što narod kaže – Koštunica”, socijalisti „Pobeda za Srbiju”, G 17 plus „Srbija na prvom mestu”, a koalicija SPO–NS Zajedno za Srbiju.