Vesti
Politika
Jeremić: Mi smo mala, ali ponosna zemlja
21.03.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Jeremić: Mi smo mala, ali ponosna zemlja
Vuk Jeremić preneo je danas u Vašingtonu rešenost Srbije da dalje unapređuje odnose sa Organizacijom Američkih Država.
Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić preneo je danas u Vašingtonu rešenost Srbije da dalje unapređuje odnose sa Organizacijom Američkih Država, koja kako je istakao predstavlja jednu od najvažnijih struktura za obezbeđivanje mira, stabilnosti i prosperiteta u Zapadnoj hemisferi.
"Kao i ostatak sveta, članice ove oganizacije žele da ostave narednim generacijama bezbedniji i mirniji svet nego onaj koji smo mi zatekli. I Srbija je apsolutno posvećena tom zadatku," naveo je ministar na redovnom zasedanju Stalnog saveta OAD u Vašingtonu.
Srbija, kako je dodao, ne precenjuje svoje mogućnosti i sposobnosti.
"Kao mnogi u OAD, naša mala i ponosna zemlja je zagovornik ideje da se međunarodna stabilnost i prosperitet ne mogu učvrstiti ukoliko se ne uzmu u obzir stavovi većine zemalja u globalnoj porodici nacija," istakao je šef srspke diplomatije.
"Mi ćemo nastaviti da sa vama i svim drugim članicama UN radimo na oblikovanju budućnosti naše planete," dodao je ministar.
Po njegovim rečima, uticaj zemalja Latinske Amerike i Kariba na međunarodnoj sceni raste a jedan od razloga je što one nisu toliko direktno kao drugi regioni pogođene nekim od najvećih savremenih problema uključujcuhi svetsku ekonomsku krizu ili geopolitička rivalstva.
"Takođe, ovaj deo sveta je neopterećen bilo kakvom istorijom verskog ekstremizma ili međunacionalnih i sektaških sukoba, bilo unutar granica pojedinih zamalja bilo između njih," dodao je on.
"Zemlje ovog regiona nemaju istoriju tlačenja drugih delova sveta. Otuda prema njima ne postoji osećanje neprijateljstva koje bi im potencijalno onemogućilo da slede svoje legitimne interese izvan područja OAD," istakao je Jeremić.
On je podsetio da je Srbija je jedina zemlja posmatrač koja je bila prisutna na nivou ministra na svakoj od protekle četiti generalne skupštine ove organizacije što, kako je dodao, pokazuje rešenost Beograda da dalje unapređuje odnose sa Organizacijom Američkih Država.
Potpisivanje memoranduma o razumevanju sa OAD pre dve godine je stvorilo novo osećanje partnerstva i olakšalo saradnju u mnogim područjima, naveo je ministar.
Srbija, istakao je, u potpunosti podržava napore OAD u borbi protiv organizovanog kriminala u skladu sa prošlogodišnom deklaracijomi planom akcije iz San Salvadora.
"U Jugoistočnoj Evropi, politika nulte tolerancije koju vodi Srbija bila je okosnica regionalnih napora za uklanjanje pretnje koju predstavljaju mreže organizovanog kriminala, naročito trgovci drogom," napomenuo je Jeremić.
On je podsetio da je intenziviranje policijske i pravosudne saradnje sa nizom zemalja Zapadne hemisfere rezultiralo nizom uspešnih zajedničkih operacija protiv velikih trgovaca drogom.
"Ponosan sam što je Srbija jedan od najznačajnijih evropskih partnera američkog kontinenta u borbi protiv trgovine drogom preko Atlantika," istakao je Jeremić.