Vesti
Politika
Srbi sa Kforom i Euleksom dogovorili saradnju
22.03.2012. 20:00
Izvor: Blic
Srbi sa Kforom i Euleksom dogovorili saradnju
Predstavnici Srba sa severa Kosova danas su se u Zvečanu dogovorili sa predstavnicima međunarodnih misija da se sve strane uzdrže od jednostranih poteza i da rade na očuvanju mira.
Načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković je u zajedničkoj izjavi novinarima rekao "da su se svi učesnici sastanka dogovorili da u narednom periodu daju svoj doprinos ocuvanju mira i da se uzdrže od jednostranih sastanaka".
Reč je o redovnom sastanku predstavnika srpskih opština na severu Kosova sa predstavnicima Kfora, Euleksa i drugih međunarodnih institucija u pokrajini.
Srbi u skladu sa ranijim usmenim dogovorom dozvoljavaju da jednom u 24 časa najviše tri vozila Euleksa prodju do prelaza Brnjak i Jarinje i to u pratnji Kfora pod uslovom da u vozilima nema kosovskih carinika i pograničnih policajaca.
Srbi se protive tome da prištinske vlasti stave ta dva prelaza pod svoju kontrolu kao što su to pokušale da učine prošle godine kada su izbili sukobi.
Ranije danas, vozila Euleksa koja su kod Zubinog Potoka blokirali Srbi vratila su se u južnu Mitrovicu nakon čega su se građani sklonili sa puta, a Kfor deblokirao saobraćajnice ka Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu.
Zbog blokade puta samo deset odbornika iz opštine Zubin Potok uspelo je da stigne u Zvečan gde se održava zajednička sednica svih odbornika četiri opštine na severu Kosova na kojoj se raspravlja o političko-bezbednosnoj situaciji i predstojećim izborima.
Predsednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić izjavio je za agenciju Beta da "Euleks i Kfor nastavljaju da maltretiraju stanovništvo Ibarskog Kolašina tako što svakodnevno blokiraju puteve".
"Euleks, očigledno, svakodnevno kreće da namerno, kako oni kažu, testiraju slobodu kretanja i mimo usmenog dogovora da to mogu da rade samo uz pratnju Kfora", rekao je Ristić.
On je dodao da je namera Euleksa da "maltretiraju stanovništvo" i da je neprihvatljivo da oni "koji se zaklinju da im je stalo do bezbednosti, svakodnevno čine da se situacija destabilizuje".
Ristić je rekao da će na redovnom sastanku sa predstavnicima Kfora danas u Zvečanu "insistirati da Euleks i Kfor prestanu sa ovakvim akcijama ukoliko žele da se nastavi sa razgovorima".
"Ukoliko mi jedno pričamo na terenu, a drugačije se ponašamo, onda ne vidim svrhu održavanja tih sastanaka", rekao je Ristić.
Srbi navode da Euleks može jednom dnevno, u koloni sa Kforom, da ode na prelaze Jarinje i Brnjak, ukoliko ne prevozi kosovske zvaničnike. Misija EU negira da postoji takav dogovor i insistira na bezuslovnoj slobodi kretanja.