Vesti
Politika
Da li je Unmik neophodan
24.03.2012. 14:00
Izvor: danas
Da li je Unmik neophodan
Beograd - Predstavnici Vlade Srbije, Republičke izborne komisije i Narodne skupštine juče su po drugi put za nedelju dana bili „sprečeni“ da prisustvuju sednici skupštinskog Odbora za KiM na kojoj se raspravljalo o lokalnim izborima na Kosovu. Izostali su i neki članovi Odbora iz DS i SNS, mada su sednici prisustvovali i predsednici srpskih opština s KiM.
Farid Zarif, šef Unmika, izjavio je juče za AP da je pokušaj Srbije da organizuje izbore na Kosovu ilegalan, ali to ne isključuje mogućnost da se izbori, ipak, održe. Zarif kaže da na rešenju za spovođenje lokalnih izbora na severu Kosova rade „lokalne i međunarodne vlasti“, dok je Beograd upozoren da će prekršiti Rezoluciju 1244 SB UN ako sam organizije glasanje.

Krugovi bliski državnom vrhu Srbije spekulišu da bi insistiranje na lokalnim izborima moglo da, navodno, ugrozi održavanje parlamentarnih i predsedničkih izbora na KiM.

Zvanični Beograd za sada nije obelodanio „alternativu“ na Unmikovo „ne“, izazvano „okolnostima na terenu“. Najkonkretiji deo jučerašnjeg Bogdanovćevog odgovora Unmiku je da „eventualno neodržavanje lokalnih izbora u Pokrajini neće dovesti do gašenju srpskih institucija na KiM, koje će nastaviti da postoje i funkcionišu u cilju pomoći i opstanka kosovskih Srba“.

Slobodan Samardžić, poslanik DSS u srpskom parlamentu i bivši ministar za KiM, kaže za Danas da je sadašnja pravna situacija ista, „čak i čistija“, nego 2008, kada je Srbija prvi put posle uvođenja protektorata UN organizovala lokalne izbore.

- Te izbore spoveli su Vlada i ministarstva za KiM i državnu upravu, kao i RIK. Obavestili smo Unmik da dolazi vreme izbora i podsetili da su kosovski izbori 2007. bili ilegalni, što smo dokumentovali promenama pravila koji je tadašnji šef Misije UN Joakim Riker uveo sa tri uredbe donete prema Ahtisarijevom planu. Time je povredio Rezoluciju 1244 i izolovao sebe i Unmik iz kasnijih izbornih radnji. U međuvremenu je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova i privremene institucije su prestale da postoje. Unmik je proglasio statusnu neutralnost koje se i sada drži, a pravila iz Rezolucije 1244 i prethodnih Unmikovih uredbi o izborima, zasnovana na Ahtsarijevom planu, ne važe - objašanjava Samardžić. On ističe da se sadašnja vlast „ponaša ignoratski i ne čita materijale iz 2008. gde joj je sve napisano“.

Članovi skupštinskog Odbora za KiM iz DS i URS Dragiša Đoković i Stojanka Petković juče su ukazali na opasnost od ukidanja srpskih opština, ukoliko izbora ne bude i rekli „ne“ američkom predlogu da kosovski Srbi dobiju dvojno državljanstvo.

- Ako izbora ne bude, to znači da smo dijaspora. To bi bilo implicitno priznavanje kosovske nezavisnosti i poraz srpske diplomatije i pregovora koji se vode. Neodržavanjem izbora Beograd gura Srbe na KiM u naručje Prištine, nasilnu integaciju u kosovske institucije i asimilaciju - ocenila je Petkovićeva.

Dragiša Đoković je poručio da Srbi „neće institucije bez izbora i poslušne koordinatore“, kao i da među njima postoji politička volja da se izbori sprovedu, makar to uradili sami. On je ocenio da je obraćanje Unmiku za spovođenje lokalnih izbora „smešno i krajnje nedobronamerno“, uz napomenu da od Misije UN treba tražiti samo da ne ometa izbore.

- Izbori su raspisani, imamo lokalne samouprave, skupštine opština mogu da formiraju opštinske izborne komisije. Imamo i opštinski sud, što je dovoljno za spovođenje izbora - smatra Đoković.