Vesti
Politika
Počinju pripreme za pregovore sa EU
27.03.2012. 12:00
Izvor: Blic
Počinju pripreme za pregovore sa EU
Predstavnici Srbije i Makedonije, kao države kandidati za članstvo u Evropskoj uniji (EU), prisustvovale su prvom skrining sastanku za uvod u pregovore sa Crnom Gorom o članstvu u Uniji, izjavila je direktorka Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević.
Ona je u Briselu rekla da je ovo bila prilika za Srbija da ojača administrativne kapacitete i pregovaračku strukturu, dok očekuje datum za početak pregovora.
Prema njenim rečima, delegacije su videle da EU od sada u pregovorima prvo otvara i poslednja zatvara poglavlja 23 i 24, koja se odnose na pravne tekovine, za šta su zadužena ministarstva pravde i policije.
Ovo je mogućnost da se bolje pripremimo, čujemo pravne tekovine i da pregovore vodimo brže i uspešnije, rekla je Delević.
Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen rekao je da su delegacije upoznate sa onim što ih očekuje u narednim koracima u procesu evropskih integracija.
Na sastanku je otvoreno pitanje direktiva, konvencija sa kojima se mora usaglašavati domaće zakonodavstvo, rekao je Homen i izrazio nadu da će Srbija vrlo brzo krenuti u narednu fazu integracija i početi pregovore.
Prema njegovim rečima, najjednostavniji posao je usaglašavanje i izmena zakonskih i podzakonskih akata, ali je teži deo njihova puna primena.
Zato se poglavlja 23 i 24 prva otvaraju i sve vreme pregovora se prati primena akata u praksi, rekao je Homen.