Vesti
Politika
Tadić u Milanu sa italijanskim političarima i biznismenima
30.03.2012. 12:00
Izvor: Blic
Tadić u Milanu sa italijanskim političarima i biznismenima
Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je danas popodne u Milanu, na početku dvodnevne posete Italiji, sa predsednikom regije Lombardija Robertom Formigonijem, koji se založio za tešnju ekonomsku saradnju te regije i Srbije, ali i saradnju Univerziteta u Milanu sa srpskim institutima i univerzitetima.
Tadić je, posle sastanka sa Formigonijem, rekao da je bilo reči o učešću Srbije na svetskom sajmu dostignuća Ekspo koji se 2015. održava upravo u Milanu i da će on podržavati saradnju srpskih preduzeća sa kompanijama iz te italijanske regije.
Formigoni je nakon sastank sa Tadićem rekao da su razgovarali o unapređenju svih oblika saradnje, a posebno u oblasti nauke i najavio zajedničke projekte u toj oblasti.
Regija Lombardija, sa središtem u Milanu, prema podacima Privredne komore te oblasti učestvuje sa 700 miliona evra u spoljnotrgovinskoj razmeni Italije i Srbije.
Tadić je rekao da je saglasan sa tom inicijativom Formigonija.
- Oni koji investiraju u obrazovanje imaju bolje šanse za ravoj svojih privreda - rekao je Tadić.
On će se kasnije večeras sastati sa predstavnicima italijanskih kompanija koji učestvuju na Biznis forumu u Milanu.
Sutra će posetiti regiju Friuli-Venecija-Đulia, u čijem središtu, Trstu, će razgovarati sa predsednikom te oblasti Rencom Tondom, a potom će učestvovati na tamošnjem italijansko-srpskom biznis forumu.
Tadića u poseti Italiji prati 70 srpskih privrednika, koji će predstaviti svoje mogućnosti na poslovnom forumu.
Poslovni forum u Trstu održava se na osnovu dogovora predsednika Srbije i predsednika te italijanske regije Tonde, postignutog krajem prošle godine.