Vesti
Politika
Jeremić: O predsedniku Generalne skupštine ipak glasanje
30.03.2012. 20:00
Izvor: S Media
Jeremić: O predsedniku Generalne skupštine ipak glasanje
O izboru predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija najverovatnije će se glasati, izjavio ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.
Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da će, po svemu sudeći, doći do glasanja o izboru predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, iako je Srbija učinila sve da se postigne dogovor.
Jeremić, koji je kandidat Srbije za tu funkciju, ocenio je da će, kako sada stvari stoje, u trci učestvovati i kandidat Litvanije. Generalna skupština UN će do polovine juna odlučiti ko će od septembra preuzeti jednogodišnje predsedavanje.
"Učinili smo sve da dođe do dogovora, i ovo nije uobičajena situacija da se ide na glasanje, ali nije ni prvi put da se tako nešto dešava", istakao je srpski šef diplomatije u razgovoru sa dopisnikom Tanjuga u Njujorku.
On je izrazio uverenje da će Srbija uspeti da dobije poverenje sveta da predvodi UN u narednih godinu dana.
"Kada je Srbija u pitanju, naprosto ništa nije lako, ali mislim da ima razloga da budemo optimisti", ocenio je Jeremić.
On je naglasio da je Srbija nekoliko poslednjih godina vodila aktivnu spoljnu politiku prema čitavom svetu i da će to biti cenjeno prilikom odlučivanja u Generalnoj skupštini UN.
Jeremić je boravio u višednevnoj poseti Ujedinjenim nacijama, gde je imao više od 40 bilateralnih susreta sa ambasadorima niza zemalja.
Tokom posete Njujorku on se, između ostalog, sastao sa predstavnicima Indije, Republike Koreje, Slovačke, Poljske, Norveške, SAD, Rusije, Slovenije, Gvatemale, Kolumbije, Turkmenistana, Bahreina.
Jeremić iz SAD putuje u Kinu, a nakon toga u Egipat.