Vesti
Politika
SAD brinu hapšenja po Srbiji i Kosovu
02.04.2012. 20:00
Izvor: Mondo
SAD brinu hapšenja po Srbiji i Kosovu
Stejt Department je izrazio zabrinutost povodom hapšenja u proteklih dana i naveo očekivanje da će se i Srbija i Kosovo uzdržati od akcija koje bi mogle da dovedu do jačanja tenzija, preneo je Glas Amerike.
"Zabrinuti smo zbog izjava nekih zvaničnika kojima se implicira pretnja 'recipročnim' hapšenjima", kaže se u saopštenju koje je Glasu Amerike dostavljeno iz kancelarije portparola Stejt departmenta.
Stejt department očekuje da, kako se navodi, "kao i sve druge zemlje koje imaju evroatlantske aspiracije, i Srbija i Kosovo poštuju vladavinu prava i izbegnu izjave i akcije koje bi mogle da dovedu do jačanja tenzija".
U saopštenju se podseća da je "OEBS ponudio da olakša građanima Kosova sa dvojnim državljanstvom da glasaju na parlamentarnim izborima Srbije".
"Nadamo se da će vlada Kosova, koja je ranije izrazila spremnost da prihvati takvu pomoć, kao i vlada Srbije, prihvatiti ovu ponudu što je pre moguće", kaže u saopštenju.
Portparol Visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton Maja Kocijančić izjavila je danas da se hapšenje dvojice kosovskih policajaca ne može nazvati kidnapovanjem, i pozvala Beograd i Prištinu da problem rešavaju dijalogom, a ne selektivnom primenom zakona.
"Ja ne bih koristila taj termin", rekla je Kocijančić na redovnom brifingu za novinare u Briselu, komentarišući izjavu Redžepija da su policajci, koji su uhapšeni nakon što su prešli administrativnu liniju sa centralnom Srbijom "kidnapovani".
Ona je podsetila da je evropski posrednik u dijalogu između Beograda i Prištine Robert Kuper prošlog petka pozvao obe strane da izbegavaju selektivnu primenu zakona i problem rešavaju kroz dijalog.
"Mi smo u stalnom kontaktu sa obe strane", rekla je Kocijančić i istakla da u Briselu pažljivo prate razvoj situacije nastale nizom uzajamnih hapšenja za koja i u Beogradu i u Prištini tvrde da su u skladu sa zakonom.
U subotu su pripadnici Žandarmerije kod Merdara, na teritoriji centralne Srbije uhapisli dvojica pripadnika kosovske policije.
Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović je tada demantovao da je reč o "trci hapšenja" povodom hapšenja četvorice Srba na administrativnom prelazu Končulj.
Inače, tri dana pre uhapšena su dva Albanca na prelazu Končulj kao recipročna mera, kako je tada izjavio ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.