Vesti
Politika
SVM: Vlada Srbije prevarila Vojvodinu
04.04.2012. 20:00
Izvor: Mondo
SVM: Vlada Srbije prevarila Vojvodinu
Savez vojvođanskih Mađara protestovao je danas jer Vlada Srbije još uvek nije donela uredbu kojom bi bilo regulisano pitanje imovine Vojvodine.
SVM je u saopštenju za javnost naveo da je rok za donošenje te uredbe istekao juče.
"Bili smo ubeđeni da će Vlada Srbije i u ovom slučaju prekrštiti zakon, to jest neće ispoštovati dato obećanje. Ispostavilo se da smo, nažalost, bili u pravu", navodi se u saopštenju za javnost.
SVM je podsetio da je krajem septembra prošle godine u Skupštini Srbije glasao protiv Zakona o javnoj svojini, jer nisu prihvaćeni njegovi amandmani da se sva imovina, koja je stvarana sredstvima građana Vojvodine, prenese u svojinu pokrajine.
Ta stranka je podsetila i da je Vlada Srbije prihvatila amandman Lige socijaldemokrata Vojvodine da se određeni deo imovine u koju je Vojvodina ulagala sopstvena sredstva prenese na pokrajinu.
Reč je bilo o imovini Vojvođanske akademije nauka i umetnosti, Radio-televizije Vojvodine, Novosadskog sajma, Petrovaradinske tvrđave, Rudnika uglja u Kovinu i Društvenog preduzeća "Novi Sad-Gas".
Taj dogovor je predviđao donošenje vladine uredbe o prenosu imovine na Vojvodinu, i to u roku od 180 dana od stupanja na snagu zakona, što je isteklo 3. aprila.
"Nadamo se, da će građani Vojvodine 6. maja jasno izneti svoj stav o nepoštovanju Ustava i zakona, kao i o politici zasnovanoj na obmanama", poručio je SVM.