Vesti
Politika
Sarkozi u pismu Tadiću obećao nastavak podrške Francuske
05.04.2012. 12:00
Izvor: Blic
Sarkozi u pismu Tadiću obećao nastavak podrške Francuske
Predsednik Francuske Nikola Sarkozi izrazio je nadu da će srpski narod ostati opredeljen za očuvanje evropskog puta i obećao nastavak odlučne podrške Pariza Srbiji kada je u pitanju početak pregovora za članstvo u Evropskoj uniji.
U pismu upućenom predsedniku Srbije Borisu Tadiću, u koji su mediji imali uvid, Sarkozi je naveo da su pre godinu dana, tokom Tadićeve posete Parizu, Francuska i Srbija potvrdile tradicionalno prijateljstvo i zajedničku volju za saradnjom u budućnosti, potpisujući Sporazum o strateškom partnerstvu i saradnji.
"Obeležavajući 8. april kao prvu godišnjicu ovog istorijskog sporazuma, već smo u mogućnosti da konstatujemo uspešnu realizaciju projekata u svim sferama bilateralnih odnosa", napisao je Sarkozi, podsećajući na to da preduzeća iz dve zemlje zajednički rade na tome da Beograd dobje moderan metro, kao i da se širi kapacitet francuske gimnazije u Beogradu.
Francuski predsednik je uputio Tadiću i srpskom narodu "najiskrenije čestitke povodom sticanja statusa kandidata za članstvo u EU", ocenivši da je to "suština strateškog partnerstva" dve zemlje i "kruna hrabre politike" čiji je cilj "sprovođenje korenitih reformi u Srbiji i uspostavljanje dobrosusedskih odnosa sa državama regiona".
"Sa približavanjem momenta donošenja važnih unutrašnjih odluka u Srbiji, želim da izrazim nadu da će se srpski narod opredeliti za očuvanje evropskog puta, jer Evropa predstavlja našu zajedničku porodicu, svesni napora koje ostvarenje tog cilja iziskuje", naveo je Sarkozi u pismu, upućenom 2. aprila.
Francuski predsednik je u pismu svim vernicima Srpske pravoslavne crkve poželeo srećan Uskrs.