Vesti
Politika
Održati nivo bezbednosti na Kosmetu
05.04.2012. 20:00
Izvor: RTS
Održati nivo bezbednosti na Kosmetu
Poslednji incident na Kosovu, napad na delegaciju Vlade Srbije u Prištini, najočigledniji razlog zbog čega sam dugo vagao odluku o predsedničkim izborima, rekao predsednik Boris Tadić prilikom posete smederevskoj železari. Sada je na Vladi, parlamentu da održe nivo bezbednosti na Kosmetu.
Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da je poslednji incident na Kosovu, napad na delegaciju Vlade Srbije u Prištini, najočigledniji razlog zbog čega je tako dugo vagao odluku o predsedničkim izborima, ali i upozorenje institucijama sistema, Vladi i parlamentu da održe postojeći nivo bezbednosti.
Tadić je, na pitanje novinara kako komentariše bezbednosnu situaciju na Kosovu, odgovorio: "Nema očiglednijeg razloga što sam tako dugo vagao šta činiti sa mandatom u ovom trenutku. Sve na svetu ima svoja dva lica, pozitivno i negativno. Ništa nema samo pozitivnu stranu", rekao je Tadić.
Prema njegovim rečima, već prvog dana kada je odluku doneo, na Kosovu se dogodio incident.
"Učinili smo maksimum kako bismo smanjili rizik od incidenata, ali nismo ni naivni, pa da mislimo da incidenata neće biti. Još nekoliko sati sam predsedniik Srbije i svoj posao ću raditi maksimalno. Ali, sada je na institucijama Vlade, parlamenta, da održe ovaj nivo bezbednosti", naglasio je Tadić.
Tadić je podsetio da se sličan incident dogodio i kada je on boravio na Kosovu – njegov automobil je kamenovan.
"Ovo su incidenti, ali je važno da ne prerastu u sukob. Albanska strana na Kosovu i Metohiji ponovo je izvršila provokaciju", rekao je Tadić.

Sledeće nedelje tender za Železaru
Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da će Vlada Srbije sledeće nedelje raspisati tender za pronalaženje strateškog partnera za smederevsku železaru i ocenio da će se pokazati da je odluka države da stane iza tog kolektiva bila opravdana i isplativa.
"Tokom sledeće nedelje Vlada će raspisati tender. Ja sam optimista, iako je u jednom trenutku delovalo drugačije", poručio je Tadić nakon obilaska pogona tople valjaonice u železari.
Tadić je rekao da očekuje da u kratkom roku može da se pronađe partner za železaru, a da bi bilo dobro da taj partner, kako je naveo, ima svoju koksaru, jer će tako železara biti konkurentnija na tržištu.
Naveo je i da bi bilo odlično da taj partner uvede i mogućnost procesa galvanizacije kako bi limovi koje proizvode u železari mogli da se ugrađuju u karoserije automobila koji se proizvode u Srbiji.
Tadić je rekao da će se pokazati da je odluka Vlade Srbije da stane iza železare bila opravdana i islativa i čestitao rukovodstvu kompanije i Ministarstvu finansija na uspešnom očuvanju radnih mesta u teškom i rizičnom trenutku, kada je kompanija "Ju-Es Stil", zbog globalnih uslova na tržištu napustila železaru.
"Postoje trenuci kada država mora da stane iza preduzeća i ovo je taj trenutak. Ali, takođe, postoje i granice. Svi moraju da znaju koliko to košta i zato je na svima, i na preduzeću i na Vladi, da se što pre pronađe partner koji će otvoriti perspektivu za železaru", rekao je Tadić.
Predsednik Tadić istakao je da je železara strateško preduzeće zato što na sebi drži čitav metalski kompleks i podsetio da ona plasira veliki procenat svojih prozivoda na tržište Srbije, ali i da od nje zavise mnoge druge domaće firme.
Upravo zbog toga, kako je rekao, država mora da pomogne železari i da ima strategiju razvoja metalske industrije.
Prema njegovim rečima, poseta železari planirana je ranije, a slučajno je pala na poslednji dan njegovog aktuelnog mandata na funkciji predsednika Srbije.
Direktor smederevske železare Ivan Milošević istakao je da je, zahvaljujući finansijskoj injekciji Vlade Srbije, ta kompanija nastavila da radi i obezbedi kontinuitet proizvodnje.
Milošević je rekao da je saradnja sa starim partnerima nastavljena, a prošle sedmice železara je potpisala nekoliko važnih ugovora za italijansko i tursko tržište.
"Bitno je da nastavimo da radimo ovi tempom. Sve što smo do sada uspeli, uspeli smo zahvaljujući pomoći države", rekao je Milošević.
Tadić je tokom dana obišao i Poljoprivrednu zadrugu "Zelena bašta" u selu Saraorci, kod Smedereva, i poručio vlasnicima da treba da ohrabre i druge građane da krenu njihovim putem.
Prema njegovim rečima, ta zadruga je primer kako može da se obezbedi egzistencija za porodicu i rastereti država.
"Želim da vas ohrabrim, pohvalim za sve ono što ste uradili. Ovo je način da se osigura egsistencija, rastereti država i drugima pokaže da je u Srbiji moguće pokrenuti ovakav posao", rekao je Tadić.