Vesti
Politika
Izborne kampanje - ludom radovanje: Od "resetovanja" kredita do 13. penzije
09.04.2012. 12:00
Izvor: Blic
Izborne kampanje - ludom radovanje: Od "resetovanja" kredita do 13. penzije
Nerealna obećanja su uobičajena u kampanji, a ova će ostati upamćena po 100 milijardi evra stranih investicija, što nam obećavaju naprednjaci, 13. penziji za Novosađane, kako najavljuju iz URS, ili smanjenju kamate na kredite, u šta nas uveravaju radikali.
Maja Gojković, kandidat URS za gradonačelnika Novog Sada, poručila je sugrađanima da će u prvoj godini mandata obezbediti 13. penziju.
- Obezbediću još jednu penziju u godini, kako se penzioneri više ne bi suočavali sa svojim najvećim strahom, da neće imati novca da kupe lekove - rekla je Gojkovićeva i ne razmišljajući da je budžet Novog Sada za ovu godinu već donet, da 13. penzija njime nije predviđena, a da je državna kasa u kritičnom stanju.
U red suludih obećanja spada i 100 milijardi evra stranih investicija koje nam u narednih 10 godina garantuje Tomislav Nikolić, predsednik SNS. Milijarde obećavaju i u DSS. Potpredsednik te stranke Nenad Popović je poručio biračima da će DSS obezbediti “10 milijardi evra iz Rusije, koje će biti uložene u privredu”. Toliko novca iz Rusije nije stiglo ni u poslednjih 12 godina.
Radikali su se takođe potrudili da obećanjima svoje konkurente prate u stopu. Osim onih da će “prekinuti sve kontakte sa EU”, najavljuju i da će smanjiti kamate na bankarske kredite!?
Svetlana Logar iz “Stratedžik marketinga” kaže da je retko koje obećanje u ovoj, ali i prethodnim kampanjama racionalno.
- Građani u Srbiji su uglavnom bili izigrani obećanjima političara. Na primer, bila su udarna ona o 200.000 novih radnih mesta ili hiljadu evra od akcija. Njih i danas pamtimo. Iako nisu ispunjena, ljudi će ponovo izaći na izbore i glasati. Neki nesvesno, a pojedini se ipak nadaju da će stranke možda ovog puta držati do date reči. I to je potpuno prirodno - objašnjava Logarova.