Vesti
Politika
Jačanje kinesko-srpske saradnje
09.04.2012. 20:00
Izvor: RTS
Jačanje kinesko-srpske saradnje
Pred nama je period ekspanzije kinesko-srpskih odnosa, složili se ministar Vuk Jeremić i kineski ambasador prilikom posete aerodroma Ponikve. Zahvaljujući kineskoj donaciji prošle nedelje počelo čišćenje aerodroma od bombi iz vremena NATO agresije.
Ministar spoljnjih poslova Vuk Jeremić izjavio je tokom posete Užicu i aerodromu Ponikve, zajedno s ambasadorom Kine u Srbiji Đang Vanšueom, da će strateško partnerstvo koje Srbije ima sa Kinom, kao jedina zemlja u ovom delu jugozapadne Evrope, promeniti ekonomsku sliku ovog dela sveta.
Mi danas imamo bliske odnose sa Kinom, zemljom koja je uvek sa Srbijom vodila politiku mira i pred nama je period velike ekonomske ekspanzije kinesko-srpskih odnosa", istakao je Jeremić.
Na aerodromu Ponikve je prošle sedmice zahvaljujući donaciji Vlade Kine u vrednosti od 500.000 evra počelo čišćenje od zaostalih bombi iz vremena NATO agresije.
Zahvalivši se ambasadoru Vanšuu na donaciji njegove zemlje, Jeremić je izrazio uverenje da je početak čišćenja aerodroma prvi korak ka stvaranju velikog kargo centra na Ponikvama koji bi autoputem mogao biti spojen sa ostalim magistralnim pravcima koji se grade u našoj zemlji.
Kina je zemlja koja najbrže i najdinamičnije raste i činjenica da Srbija ima takvo prijateljstvo sa Kinom je stvar kojom treba da se ponosimo, rekao je ministar Jeremić.

Intenzivnija saradnja
Intenziviranje bilateralne saradnje u narednom periodu potvrdio je i ambasador Kine, koji je izrazio zadovoljstvo da je mehanizacija iz Kine stavljena u funkciju razminiranja aerodroma Ponikve.
Nadam se da će i ostale zemlje koje su obećale pomoć doprineti da se aerodrom Ponikve osposobi za civilni i kargo saobraćaj, što će doprineti razvoju užičkog kraja, istakao je kineski diplomata.
U razminiranju aerodroma Ponikve učestvuju stručnjaci Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, a prema rečima načelnika Uprave za civilnu zaštitu Bratislava Rančića, reč je o do sada jednom od najkompleksnijih poslova čišćenja neeksplodiranih ubojnih sredstava, koji će trajati jedan duži vremenski period.
Ekipe Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije počele su prošle sedmice čišćenje aerodroma Ponikve od projektila NATO zaostalih posle bombardovanja 1999. godine.
Na osnovu istraživanja terena, koje je obavilo Odeljenje za zaštitu od neeksplodiranih ubojnih sredstava MUP-a Srbije, sumnja se da na šest lokacija na Ponikvama postoji mogućnost da se ispod zemlje nalaze avio bombe.
Prva faza čišćenja, koja se radi mehanizacijom dobijenom od Kine, u mnogome zavisi od donatorskih sredstava SAD-a, koje su pomoć od milion i po dolara uslovili ulaganjem Srbije u istom tom iznosu, što je ispunjeno.
Ukoliko sredstva budu obezbeđena, prva faza čišćenja aerodroma Ponikve bila bi završena u naredna tri meseca.