Vesti
Politika
Jeremić: U diplomatiji novac nije nenamenski trošen
10.04.2012. 12:00
Izvor: Blic
Jeremić: U diplomatiji novac nije nenamenski trošen
Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je juče uveče da je uveren da novac koji se iz budžeta izdvaja za diplomatske svrhe nije nenameski trošen i istakao da očekuje da će upravo to i pokazati kontrola koju u Ministarstvu spoljnih poslova trenutno obavlja državni revizor.
Jeremić je učestvujući u televizijskom duelu sa zamenikom predsednika SNS Alaksandrom Vučićem na TV B92, istakao da je ukupan novac koji Srbija izdvaja za diplomatiju relativno nizak i da je manji nego u drugim zemljama Balkana.
"To uključuje i izdvajanja za ekonomsku doplomatiju, i iznosi otprilike 5,6 evra godišnje po glavi stanovnika, dok sve druge zemlje imaju do pet puta veća izdvajnaja", rekao je Jeremić nakon što je Vučić kritikovao stvaranje mreže ekonomskih diplomata smatrajući da oni troše budžetski novac a da imaju slab ili nikakav učinak.
Vučić je istako da se SNS zalaže za profesionalizaciju diplomatije i školovanje karijernih diplomata, čija bi suština delovanja bila ekonomska zalaganja i privlačenje investitora.