Vesti
Politika
Vlada danas raspodeljuje sredstava za predsedničke izbore
12.04.2012. 12:00
Izvor: Blic
Vlada danas raspodeljuje sredstava za predsedničke izbore
Vlada Srbije će na današnjoj sednici preraspodeliti budžetska sredstva u korist povećanja budžetske rezerve, kako bi se obezbedila neophodna sredstva za predsedničke izbore.
Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je novinarima da će neophodna sredstva biti obezbeđena iz drugih stavki budžeta, njihovom preraspodelom i uštedama, i da zbog toga neće biti povećani poreski nameti građanima i privrede. On nije precizirao iz kojih budžetskih stavki će biti preraspodeljena sredstva.
Cvetković je podsetio da predsednički izbori nisu bili predviđeni u ovoj godini tako da nisu planirana ni sredstva u budžetu, ali da novac mora da bude obezbeđen, što je obaveza Vlade Srbije.
"Preraspodela sredstava u budžetu je čisto tehnička i knjigovodstvena operacija i sutra će biti poznati svi detalji i sredstva će biti obezbeđena", poručio je premijer.
Kako je ranije izjavio državni sekretar u Ministarstvu finansija Dušan Nikezić, sredstva za sprovođenje predsedničkih izbora su obezbeđena u okviru budžetske rezerve i iznose ukupno 1,39 milijardi dinara.
Od toga se 843 miliona dinara odnosi na izbornu kampanju, a 550 miliona za potrebe Republičke izborne komisije, rekao je Nikezić.
Pošto se predsednički izbori održavaju istovremeno sa parlamentarnim i lokalnim, a ne krajem godine, u budžetu Srbije za 2012. godinu će biti ostvarena ušteda od 598 miliona dinara, izjavio je on.