Vesti
Politika
Koštunica: Srbija politički neutralna
12.04.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Koštunica: Srbija politički neutralna
Lider DSS Vojislav Koštunica rekao je da je neophodno preuređenje državne politike i da Srbija treba da se opredeli za političku neutralnost, slobodu i normalan razvoj zemlje.
Demokratska stranka Srbije smatra da Srbija 6. maja treba da izabere put korenitih i temeljnih promena, poručeno je danas sa sednice Glavnog odbora te stranke.
"Srbija treba da se vrati svom istorijskom toku da bude istok zapadu i zapad istoku i to je jedini put da Srbija povrati svoju dušu", poručio je Koštunica na sednici Glavnog odbora stranke u beogradskom Sava centru, na kome je predstavljen proglas "Za političku neutralost Srbije".
Koštunica, koji je i kandidat DSS za predsednika Srbije, rekao je da na Đurđevdan Srbija bira da li će da krene putem "EU nema alternativu ili će se okrenuti sebi, svojoj slobodi i razvoju na kome više neće trpeti ucene i poniženja iz Brisela".
Po njemu, proglasom za političku neutralnost Srbije građani se pozivaju da podrže političku neutralnost.
"Politička neutralniost kroz naš proglas dobija novu snagu, širi se Srbijom i dobija svoje pravo mesto u javnom životu", smatra Koštunica.
Na putu "EU nema alternativu", tvrdi Koštunica, zna se koliki su gubici, kao i da se dosadašnja vlast "po naredbi Brisela na rate odriče Kosova i priznaje nezavisnost Kosova sa zvezdicom".
Prema njegovom mišljenju, Brisel Srbiju pokušava da razgradi i iznutra podržavanjem protivustavnog Statuta Vojvodine.
Po Koštunici, sadašnja vlast se "dočepala" kandidature, koja, kako smatra, ne znači nista, jer ima država koje decenijama imaju status kandidata i čekaju na ulazak u EU.
"Na evropskom putu više smo mi finansiriali EU nego ona nas, pa čak i strane kompanije poput Fijata. EU prolazi kroz ozbiljnu krizu i zemlje koje nisu u njoj su prosperitetnije", naveo je lider DSS i dodao da politička neutralnost znači saradnju sa svima, a ne samo sa jednim političkim savezom država vodeći računa o interesima Srbije.
Potpisnik Proglasa akademik Matija Bećković pročitao je Proglas u kome se navodi da je istorija srpskog naroda gradila političku i vojnu neutralnost, što obezbeđuje sigurnu budućnost naroda i države i omogućuje normalan razoj zemlje.
"Srpska država je nutralana, a srpska crkva autokefalna ...Tako je bilo i tako bi trebalo da ostabne za sva vremena", poručio je Bećković.
Pored Bećkovića, političku neutralnost je potpisima podržalo više od 200 akademika, slikara, novinara, književnika, sportista...