Vesti
Politika
Dejanovićeva: Nesaglasje Beograda i severa Kosova je loša poruka
17.04.2012. 12:00
Izvor: Blic
Dejanovićeva: Nesaglasje Beograda i severa Kosova je loša poruka
Vršilac dužnosti predsednika Republike i predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je večeras da nesaglasnost između zvaničnog Beograda i lokalnih lidera sa severa Kosova i Metohije o lokalnim izborima, šalje veoma lošu poruku, a da najava da će neke opštine organizovati izbore, "miriše na jak politički uticaj iz Beograda".
"Nesaglasje između Beograda i pojednih funkcionera na Kosovu i Metohiji je jako loša poruka. Podele među nama nisu dobre i idu na štetu građana koje žive na Kosovu i Metohiji", rekla je Dejanovićeva u emisiji "Upitnik" na RTS i naglasila da neodržavanje izbora nikako ne znači i ukidanje institucija lokalne samuprave Srbije u pokrajini.
"U poslednjih 15 godina imali smo samo jedne izbore, pre četiri godine. I kada nije bilo izbora, država je imala načina da funkcioniše kroz privremene organe upravljanja u jedinicama lokalne samouprave", ukazala je ona.
Dejanovićeva je ocenila da najave da će pojedine opštine na Kosovu i Metohiji održati izbore, uprkos stavu vlade da se lokalni izbori ne održe, "mirišu na jak politički uticaj iz Beograda".
Istakavši da su se okolnosti primenile od trenuka kada je poznato da se Unmik protivi održavanju loklanih izbora, ona je ponovila da je od suštinske važnosti u tim novim okolnostima demonstrirati jedinstvo
"Taj rascep među nama ne vodi smirivanju situcije, jačanju ugleda i dobrim koracima koji mogu da pomognu interese Srba na Kosovu i Metohiji, a miriše na jak politički utičaj subjekata iz Beograda, što nije dobro", rekla je Dejanovićeva.