Vesti
Politika
Istraživanje uoči predsedničkih izbora: Tadić 31% - Nikolić 28%
19.04.2012. 12:00
Izvor: Blic
Istraživanje uoči predsedničkih izbora: Tadić 31% - Nikolić 28%
Kandidat DS Boris Tadić u prednosti je od tri odsto nad kandidatom SNS Nikolićem u trci za predsednika države, pokazalo je istraživanje Međunarodnog republikanskog instituta.
U istraživanju koje je prezentovano političkim strankama i koje je sprovedeno 8. i 9. aprila na uzorku od 1.422 ispitanika stoji da Tadića podržava 31 odsto građana, a Nikolića 28 odsto. Na pitanje koga bi podržali u drugom krugu predsedničkih izbora, ako u njemu budu Tadić i Nikolić, za lidera SNS glasalo bi 35 odsto anketiranih, a za predsednika DS 34 odsto.
- Utakmica između Tadića i Nikolića biće veoma neizvesna do samog kraja i to smo znali i posle prethodnih izbora. Ovo istraživanje nam nije pokazalo ko će da pobedi jer su razlike između dva glavna kandidata na nivou statističke greške. Rezultat izborne trke će bukvalno zavisiti od svakog pojedinca. Zato na izbore treba da izađe svako kome je stalo da njihov kandidat pobedi ili da onaj drugi izgubi - objašnjava Vladimir Vuletić, profesor na Filozofskom fakultetu.
Međunarodni republikanski institut istraživao je i kako će stranke proći na parlamentarnim izborima.
Od anketiranih koji su rekli da će sigurno izaći na izbore, najveću podršku dobila je izborna lista SNS “Pokrenimo Srbiju” sa 27 odsto glasova, a zatim sledi koalicija “Izbor za bolji život - Boris Tadić” sa 24 odsto podrške.
- Ukoliko budu ovakav ishod, svako od učesnika na izborima bi rekao:
“Potpisujem ove rezultate”. Dve stranke se ističu kao lideri, a razlika između njih je u okviru statističke greške. LDP, URS i DSS neće morati da brinu za cenzus.
Interesantno je i to što će Dveri verovatno preći cenzus - komentariše Vuletić istraživanje prema kojem će na parlamentarne izbore izaći 63 odsto anketiranih, a na predsedničke procenat manje.