Vesti
Politika
Opasan "avanturizam" Prištine
20.04.2012. 20:00
Izvor: RTS
Opasan "avanturizam" Prištine
Ministar Goran Bogdanović zatražio sastanak sa komandantom Kfora i šefom Euleksa da bi se rešio problem naoružanih grupa na severu Kosova. Pojava naoružanih grupa na severu pokrajine rezultat je težnje Prištine da stavi taj deo Kosova pod svoju kontrolu, ocenio Bogdanović.
Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović tražio je sastanak sa komandantom Kfora Erhardom Drevsom i šefom Euleksa Gzavijeom de Marnjakom kako bi se rešio problem naoružanih grupa na severu Kosova, rečeno je agenciji Beta u tom Ministarstvu.
Bogdanović je prethodno zatražio od međunarodnih snaga da razoružaju albanske ekstremističke grupe na severu Kosova.
"Pojava naoružanih grupa na severu pokrajine rezultat je težnje, pre svega Prištine, da nasilno i jednostranim akcijama stavi taj deo Kosova pod svoju kontrolu", rekao je Bogdanović.
Bogdanović je upozorio da "avanturizam Prištine može dovesti do nesagledivih posledica".
Snimak naoružanih Albanaca na severu Kosova emitovan 13. aprila na albanskoj televiziji "Top čenel".
Porptparol Euleksa Irina Gudeljević rekla je za Betu povodom ministrovog apela da se razoružaju ekstremisti, da ta misija EU nadgleda, prati i savetuje Kosovsku policiju koja se trenutno bavi tim pitanjem.
"Euleks je, ukoliko bude pokrenuta zvanična istraga, spreman da asistira u zavisnosti od toga kako se slučaj razvija", rekla je ona.
Kfor, kako su preneli pojedini mediji, navodi da trenutno "nema naznaka da na Kosovu postoje naoružane grupe - da ih "ima ni više ni manje" nego uobičajeno.