Vesti
Politika
Do ponoći rok za objavljivanje zbirne liste
25.04.2012. 12:00
Izvor: Blic
Do ponoći rok za objavljivanje zbirne liste
Republička izborna komisija (RIK) najkasnije do ponoći treba da utvrdi i u Službenom glasniku objavi zbirnu izbornu listu kandidata za poslanike na izborima 6. maja.
Zbirna izborna lista sadržaće sve izborne liste sa ličnim imenima svih kandidata za poslanike i podacima o godini rođenja, zanimanju i prebivalištu.
RIK je do sada proglasio 18 izbornih lista za učešće na parlamentarnim izborima 6. maja.
Proglašene su izborne liste "Za bolji život - Boris Tadić", "Srpska radikalna stranka - dr Vojislav Šešelj", "Ujedinjeni regioni - Mlađan Dinkić", "Čedomir Jovanović - Preokret", "Pokrenimo Srbiju - Tomislav Nikolić", "Demokratska stranka Srbije - Vojislav Koštunica" i lista "Ivica Dačić - SPS, PUPS, JS".
Proglašene su i liste "Dveri - za život Srbije", "Savez vojvođanskih Madara - Ištvan Pastor", "Reformistička stranka - prof. dr Milan Višnjić", "Stranka demokratske akcije Sandžaka - dr Sulejman Ugljanin", Pokret radnika i seljaka, "Sve zajedno - BDZ, GSM, DZH, DZVM, Slovačka stranka - Emir Elfić", "Socijaldemokratski savez - Nebojša Leković" i koalicija "Albanaca preševske doline".
RIK je proglasio i izborne liste Crnogorske partije - Nenada Stevovića, Komunističke partije - Josipa Broza i stranke Nijedan od ponuđenih odgovora.
Rok do kojeg su političke stranke, koalicije stranaka i grupe građana mogle da podnesu izborne liste za učešće na parlamentarnim izborima 6. maja istekao je 20. aprila u ponoć.
Redosled izbornih lista na glasačkom listiću određuje se prema redosledu njihovog proglašenja.
Za proglašenje izborne liste potrebno je prikupiti 10.000 potpisa građana, a na listi svaki treći kandidat mora da bude žena.
Na izborima 6. maja biće ukupno 8.585 biračkih mesta, od čega 8.519 biračkih mesta u gradovima i opštinama u Srbiji, 37 u inostranstvu, a 29 u ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija. Ukupan broj birača u Srbiji je 7.026.579.