Vesti
Politika
Tužilaštvo: Nikolić krši Ustav izjavama o Bogoljubu Kariću
26.04.2012. 12:00
Izvor: Blic
Tužilaštvo: Nikolić krši Ustav izjavama o Bogoljubu Kariću
Poslednjih dana došlo je do kršenja Ustava koji predstavljaju direktan atak na nezavisnost sudstva i samostalnost tužilaštva. Apelujemo na predsedničke kandidate da u izbornoj kampanji svojim izjavama ne zloupotrebljavaju pravosuđe i na taj način dovode u zabludu građane da će kao budući državni funkcioneri uraditi nešto što je suprotno Ustavu, saopštilo je Republičko javno tužilaštvo, a potpisala javni tužilac Zagorka Dolovac.
Tužilaštvo je reagovalo na izjavu Tomislava Nikolića da će „po dolasku na vlast omogućiti Bogoljubu Kariću davanje izjave pred sudom”, što predstavlja nedopustiv pritisak na rad pravosuđa i kršenje Ustava. Ovakvim javnim obećanjem “jasno se najavljuje neprimeren uticaj na sud u smislu ukidanja pritvora okrivljenom, a takva ovlašćenja nema ni predsednik Srbije, a posebno ne predsednički kandidat”, ističe se u saopštenju.
Tužilaštvo u saopštenju napominje da je "obećanje Nikolića da će vratiti na posao 800 neizabranih sudija i tužilaca i dati im rok od dva meseca da ispitaju sve privatizacije data istovremeno kad je otpočeo krivični postupak za privatizaciju „Azotare“.
- Ovakva izjava slična je onoj koja je data u slučaju ubistva prmijera dr Zorana Đinđića kada je Nikolić obećavao da će preispitati odluku kojom je jedan od odgovornih za ubistvo prvog demokratskog premijera Srbije pravnosnažno osuđen na 40 godina zatvora.
Nikolićeva izjavao o vraćanju na posao neizabranih sudija u skladu je sa nedavnim javnim nastupima drugih funkcionera SNS, o tome da se 300 neizabranih sudija i tužilaca učlanilo u SNS. Iz ovih navoda proizilazi će stranački tužioci i sudije preispitivati privatizacije, suprotno zakonima Srbije i interesima njenih građana - kaže se na kraju saopštenja Republičkog javnog tužilaštva.