Vesti
Politika
Jovanović: Banjaluka za mene nije zabranjeni grad
27.04.2012. 12:00
Izvor: Blic
Jovanović: Banjaluka za mene nije zabranjeni grad
Predsednički kandidat "Preokreta" Čedomir Jovanović izjavio je danas da planira da poseti Sarajevo, ali i Banjaluku, odbacujući tezu da je to za njega "zabranjeni grad" zbog razlika u stavovima između njega i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.
- Ako mislite da je Banjaluka za mene zabranjeni grad zbog razlika koje postoje u konceptima između mene i Dodika, to je za mene potpuno neprihvatljiva teza - rekao je Jovanović, gostujući na RTS-u.
On je dodao da želi da uzvrat posetu Banjalučanima, pošto je nekoliko autobusa iz tog grada došlo u Beogarad 12. marta a najavljuju i dolazak na miting Preokreta.
Jovanović je naglasio da su odnosi zemalja u regionu "na neprihvatljivo niskom nivou", kao i da je nova politika prema BiH obaveza Hrvatske i Srbije. On je ocenio da Srbija treba da promeni i politiku prema Kosovu i poručio da bi on otišao u Prištinu i razgovarao sa prištinskim vlastima.
Prema njegovim rečima, zbog nespremnosti na dijalog i formalizma, ključni problemi su ostali nerešeni.
Govoreći o političkoj sceni Srbije, on je naveo da su se mnogi političari promenili i da je danas predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić, na primer, drugačiji čovek.
- Kada govori o Evropi za mene je to nešto što prihvatam i podržavam - kazao je lider LDP i dodao da ga vidi kao partnera u poslu koji Srbiji predstoji, a tiče se približavanja EU, ali ne i kao nekoga sa kim bi mogao da radi u vladi.
Njemu, dodao je, Nikolić nije bio potreban ni u prošlosti, a ne treba mu ni sada, ali "on ima svoju ulogu o ovoj zemlji".
Osvrnuvši se na proteste poljoprivrednika, predsednički kandidat "Preokreta" je zaključio da se problemi ne mogu rešiti vraćanjem "na staro" i paorima poručio da "izdrže".