Vesti
Politika
Tadić, Dodik i Kusturica posetili Andrićgrad
30.04.2012. 12:00
Izvor: Blic
Tadić, Dodik i Kusturica posetili Andrićgrad
Predsednički kandidat Demokratske stranke (DS) Boris Tadić danas je s predsednikom Republike Srpske (RS) Miloradom Dodikom i rediteljem Emirom Kusturicom posetio gradilište "Andrićgrada" u Višegradu, u Bosni i Hercegovini.
Tadić je tokom posete izjavio da mu je je čast što je deo tog projekta.
"Ovaj projekat povezuje prošlost, sadašnjost i budućnost i uvažava sve kulture koje su na ovom prostoru postojale, a Andrićevo delo ih objedinjuje", rekao je on.
Tadić je parafrazirao misao našeg nobelovca da narodi na ovim prostorima "sa velikim entuzijazmom započinju svaki građevinski i istorijski projekat, a da ga sa istim takvim entuzijazmom napuštaju, a onda se na kraju pojavljuju kao njegove najstrože sudije".
- U ovom slučaju Kusturica i Dodik će to demantovati, a meni je čast što sam učesnik ovog projekta, makar kroz Andrićev institut. Andrić je jedan od najvećih evropskih pisaca i zaslužio je takvu ustanovu u Višegradu u kojoj će se mladi ljudi baviti naučnim i istraživačkim radom - rekao je Tadić.
On je istakao da je potrebno ustoličiti i jednu veliku književnu nagradu u čast Andrića u Andrićgradu i Višegradu.
Dodik je, kako prenosi RTRS, podsetio da vlade Srpske i Srbije zajednički grade Andrićev institut, pomažući njegovu gradnju i budžetski i moralno, a ova institucija će biti mesto gde će se na najbolji način očuvati srpska i svetska kultura.
- Želimo da posle Srpske akademije nauka, Andrićev institut bude najreferentnije mesto i jedna od najvažnijih srpskih institucija na ovim prostorima - rekao je Dodik i najavio završetak projekta u junu 2014.
Idejni tvorac grada od kamena Kusturica je podsetio je da nikad nijedan osvajač nije unišio lepotu, misleći pri tome na Aja Sofiju u Carigradu i Ćupriju u Višegradu, sa kojom će Andrićgrad imati duhovnu i vizuelnu vezu.
- Srušili su Andrićevu bistu, a dobili su Andrićev grad, neka se paze šta rade - rekao je Kusturica, aludirajući na rušenje Andrićevog spomenika kod Ćuprije 1. jula 1991. godine i na stalne napade ovog projekta iz Sarajeva.
Govoreći o Andrićevom institutu, Kusturica je rekao "da kad Nemci mogu imati Geteov institut, zašto Srbi ne bi imali Andrićev".
Kusturica je doskorašnjem predsedniku Srbije Borisu Tadiću i Dodiku objasnio da se građevine oblažu hercegovačkim kamenom, na čemu rade klesari iz Trebinja.
- Tim kamenom će biti obloženi i hram u Andrićgradu koji je replika manastira Visoki Dečani, kao i ostalih više od 50 objekata a među njima i hotel sa čijih će se prozora gledati u kanjon Drine prema Bajinoj Bašti i most Mehmed-paše Sokolovića - rekao je Kusturica.
Izgradnja Andrićgrada na 17.500 metara kvadratnih počela je 28. juna prošle godine i trebalo bi da bude završena za četiri godine. Projekat će prema ranijim najavama koštati oko 30 miliona konvertibilnih maraka.
Višegrad će izgradnjom Kamengrada dobiti pozorište, multipleks, kuću posvećenu Andriću, a biće izgrađeni i škola, hotel, crkva i stari dućani.