Vesti
Politika
File: Na vidiku sporazum o izborima na Kosovu
30.04.2012. 20:00
Izvor: Mondo
File: Na vidiku sporazum o izborima na Kosovu
Evropski komesar Štefan File je danas, u Briselu, ocenio da sadašnji snažni napori OEBS-a i "više tehnički pregovori" Beograda i Prištine idu ka vrlo skorom sporazumu koji će omogućiti da Srbi na Kosovu glasaju na parlamentarnim i predsedničkim izborima u Srbiji.
File je ponovio stav Evropske unije da lokalni srpski izbori ne treba da se održe na teritoriji Kosova, ali je podvukao da "onim Srbima na Kosovu koji na to imaju pravo, treba omogućiti da glasaju na predsedničkim i parlamentarnim izborima".
Evropski komesar je, u raspravi o regionalnoj saradnji na Zapadnom Balkanu naglasio da je dogovor OEBS-a, Beograda i Prištine takođe jedini način da se zajamči bezbednost posmatrača OEBS-a na tim izborima na teritoriji Kosova.
File je takođe rekao da je razočaran zbog toga što Beograd i Priština različito tumače sporazum o regionalnom predstavljanju Prištine, naglasivši da "duh tog sporazuma" nalaže da svi budu zastupljeni u regionalnoj saradnji.
Komesar za proširenje u Evropskoj komisiji je dodao da se nada da će se posle izbora u Srbiji i Beograd i Priština vratiti duhu sporazuma i primeniti pragmatična rešenja za njegovo sprovođenje.
Čelnik Regionalnog saveta za saradnju na Zapadnom Balkanu Hido Biščević je u raspravi izneo tvrdnju da, pošto je ranije Priština odbijala da prihvati saradnju pod okriljem UNMIK-a, sada Beograd ne prihvata tu saradnju, jer se sporazum različito tumači.
Biščević je ocenio da opšta kriza u Evropi utiče i na region i da tamo saradnja jenjava, upozorivši da bi odugovlačenje s proširivanjem, procesom ulaska novih članica u EU, na Zapadnom Balkanu dovelo do velikih teškoća i možda novih sukoba.
Žak Rupnik iz pariskog Centra za izučavanje međunarodnih odnosa(CERI) upozorio je na činjenicu da postoji "zamor od proširenja", čemu doprinosi i to što "balkanska država Grčka", posle dugogodišnjeg članstva u EU, pokazuje da tamo i dalje nema delotvorne države.
On je naglasio da politika proširenja EU ipak ostaje na snazi.
Rupnik je primetio da bi EU napravila strategijsku grešku ako bi zakazala u podršci zemljama Zapadnog Balkana, koje more veliki ekonomsko-socijalni problemi i rastuća nezaposlenost, zato što bi onda te zemlje "u Rusiji videle za sebe privlačan model" i novo partnerstvo.