Vesti
Politika
Jeremić: Srbija i Azerbejdžan rame uz rame
03.05.2012. 20:00
Izvor: Blic
Jeremić: Srbija i Azerbejdžan rame uz rame
Novi Sad - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas u Novom Sadu da Srbija i Azerbejdžan danas stoje rame uz rame u solidarnosti i borbi za očuvanje suvereniteta i teritorijalne celovitosti dve zemlje.
- Danas je Azerbejdžan jedan od najznačajnijih investitora u našoj zemlji, i nadam se da će u budućnosti biti još više ekonomskih, kulturnih i drugih zajedničkih aktivnosti, u duhu partnerstva i bratstva naših naroda - rekao je Jeremić na obeležavanju završetka izgradnje Crkve Svete Petke u Petrovaradinu.
Izgradnju Crkve pomogle su finansijski azerbejdžanske vlasti.
Ambasador Azerbejdžana u Srbiji Elgar Hasanov rekao je da je ovo veoma značajan datum u istoriji srpsko-azerbejdžanskih odnosa i primer zbližavanja naroda putem religiozne tradicije.
- Prilikom posete našeg predsednika Novom Sadu, gradonačelnik Novog Sada je postavio pitanje završetka ovog svetog mesta, a to je znak tolerancije i poštovanja prema dobrim odnosima naših država i medju našim religijama - rekao je Hasanov.
Episkop sremski Vasilije rekao je da su radovi na Crkvi Svete Petke počeli 2006. godine, a da je 2011. godine u pomoć srpskom narodu pritekao "bratski narod Azerbejdžana koji je finansijski pomogao završetak izgradnje crkve".
Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić zahvalio je vladi i predsedniku Azerbejdžana što su prihvatili inicijativu da završe hram i što je posao završen za nekoliko meseci.
Prisutnima su se obratili i zamenik premijera Azerbejdžana Elčin Efendijev, predsednik Uprave Muslimana Kavkaza Šejkulislam Alahšjukju Pašazade i episkop Bakinske i Azerbejdžanske eparhije Ruske pravoslavne crkve Aleksandar Išein.
Delegacije Azerbejdžana, Srbije, Vlade Vojvodine i Novog Sada položile su danas cveće pred bistom azerbejdžanskog kompozitora Uzeira Hadžibejlija na Sunčanom keju u Novom Sadu.