Vesti
Politika
Sužen prostor za dijalog Beograda i Prištine
07.05.2012. 20:00
Izvor: RTS
Sužen prostor za dijalog Beograda i Prištine
Šef Ujedinjenih nacija upozorava na rizike koji očekuju Kosovo u narednim mesecima. Porast nasilja protiv manjinskih zajednica i nedostatak volje da se zaštite srpski verski objekti. Prepolovljen broj povratnika na Kosovo.
Tenzije i konfrontacije predstavljaju ozbiljan rizik po stabilnost Kosova i regiona, naveo je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun u novom izveštaju koji će Savet bezbednosti razmotriti 14. maja.
"(Tenzije) su, kako se čini, proizvod raširenog mišljenja da se ne rešavaju ključna pitanja u vezi sa osnovnim problemima konflikta", naveo je Ban Kimun, navodeći da međunarodna zajednica polaže nadu da će napredak na putu ka Evropskoj uniji i normalizacija odnosa između Beograda i Prištine postepeno "skrajnuti" izvore tenzija.
Izveštaj šefa UN podeljen je ambasadorima država članica Saveta bezbednosti pre održavanja srpskih izbora na Kosovu, koje je Ban Kimun opisao kao "inicijalnu kapislu" niza nerešenih pitanja.
Generalni sekretar UN ocenio je da će prostor za dijalog Beograda i Prištine u narednim mesecima biti skučen, što bi moglo rezultirati podizanjem tenzija.
"Prostor za pregovore mogao bi biti skučen, posebno ukoliko se ne sačuva mir ili usred nesmotrenih reakcija javnosti na incidente i provokacije. Neopravdana hapšenja ili ratoborne izjave vode ka rastu tenzija i nasilju", naveo je Ban Kimun u izveštaju u koji je Internet portal Radio-televizije Srbije imao uvid.
Prvi čovek svetske organizacije je, takođe, naveo da je broj "kriminalnih dela usmerenih protiv manjinskih zajednica", uključujući zastrašivanje, napade, krađe, paljevine, vandalizam i oštećivanje objekata Srpske pravoslavne crkve "u porastu u odnosu na isti period prošle godine".
Istovremeno, Ban Kimun je upozorio na već postojan negativan trend u procesu povratka prognanih na Kosovo, navodeći da u Prištini "postoji otpor obezbeđivanju srpskih kulturnih i verskih objekata na Kosovu".
Prema podacima UNHCR-a, na Kosovo se u prva tri meseca ove godine vratilo ukupno 136 osoba odnosno 33 Srba, 10 Roma, 83 Aškalija, osam Bošnjaka i dva kosovska Albanca. U odnosu na prva tri meseca 2011. godine, to je 48 ljudi manje.