Vesti
Politika
Nikolić optužio Tadića za izbornu krađu
10.05.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Nikolić optužio Tadića za izbornu krađu
Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić doneli ispred Doma Narodne skupštine vreću punu glasačkih listića za koje tvrde da su pronađeni u kontejneru. Optužuju vlast i da je u birački spisak dopisala 500.000 nepostojećih i mrtvih.
Predsednički kandidat koalicije oko Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić optužio je danas vladajuće stranke za "brutalnu izbornu krađu koja je po obimu veća od izborne krađe koja se desila u septembru 2000. godine".
Nikolić i zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić doneli su na konferenciju za novinare ispred Doma Narodne skupštine vreću punu glasačkih listića za koje tvrde da su pronađeni u kontejneru i da su to glasovi sa samo jednog biračkog mesta.
"Ko to ima biračke listiće kojima je ove zamenio? Zašto nema holograma na biračkom listiću, što ne vidimo serijski broj biračkog listića, da znamo šta se desilo. Ako se desilo na jednom mestu, moglo je da se desi na hiljade mesta. Zamislite da se ovo nađe u kontejneru u Srbiji", rekao je on.
Nikolić i Vučić nisu konkretno odgovorili kakvi su njihovi dalji potezi vezani za tvrdnje o izbornoj krađi, ali je Nikolić kazao da će sačekati reakciju policije, tužilaštva, Upravnog suda i, kako se izrazio, "poštenjačine" Borisa Tadića.
Nikolić je optužio Tadića da su izbori pokradeni u režiji Demokratske stranke i "sa njegovim znanjem a verovatno i naređenjem".
"Pozivam Borisa Tadića, ako je bio ponosni predsednik Srbije, kao što nije, ako je bio predsednik svih građana, kao što nije, da reaguje na ovo što mi danas iznosimo, a što je njegova stranka uradila direktno pod njegovom kontrolom. Verovatno i sa njegovim nalogom i sa odobravanjem", rekao je predsednik SNS.
Dodao je da su ljudi, koje je optužio za izbornu krađu, ubacivali listiće ljudi koji su mrtvi a koji se još uvek nalaze na biračkom spisku, a da je SNS do tih, kako je naveo, dokaza došla "zahvaljujući jednom hrabrom čoveku".
On nije želeo da kaže ko je taj čovek, kako bi ga zaštitio. Dodao da je da se neće obraćati policiji već je pozvao policiju da oni dođu kod njega i da ga pitaju odakle mu listići.
"Brutalno je Demokratska stranka pokrala izbore, kako bi omogućila sebi i vrhu Socijalističke partije Srbije da formiraju novu Vladu, čime bi zaustavili moju najavljenu borbu protiv kriminala, korupcije, mita, borbu protiv siromaštva", rekao je Nikolić.
Prema rečima čelnika SNS, pred izbore je naštampan veliki broj glasačkih listića u Poljskoj koji je zamenjen sa pravim glasačkim listićima i o čemu svedoči i pronalazak velikog broja glasačkih listića sa samo jednog biračkog mesta.
Nikolić je kazao da je doneo 3.000 glasačkih listića među kojima je samo 70 glasova za predsedničke kandidate vladajućih stranaka.
"Tvrdim da je naštampano na stotine hiljada više listića, da su dati na raspolaganje DS-u i da je DS njima manipulisala kako je htela", rekao je Nikolić i dodao da izbori zbog toga nisu bili regularni.
Prema njegovim rečima, SNS je na nedavno održanim izborima pobedila daleko ubedljivije ali su originalni listići na kojima su građani glasali za njih u međuvremenu zamenjeni falsifikovanim, koji su u Srbiju stigli preko Mađarske.
"Ne znam da li razumete o čemu se radi. Ovi listići moraju da budu u RIK-u. Jedan list da smo doneli, to je dokaz krađe. A mi smo vam doneli hiljade listića koji nisu računati. Neko je pogrešio pa ih nije sakrio na neko mesto ili spalio", rekao je Vučić.
Nikolić je rekao da će se o daljim potezima konsultovati sa ostalim strankama koje veruju da su, takođe, pokradene kao što su Savez vojvođanskih Mađara, Dveri, Pokret radnika i seljaka ali i Demokratska stranka Srbije.
On je rekao da će SNS uspeti da zaštiti svoje glasače od eventualne izborne krađe u drugom krugu predsedničkih izbora, ali nije želeo da precizira kako će to uraditi.
Nikolić i Vučić negirali su danas da su se posvađali nakon izbora 6. maja i da stranci preti raskol.
"Sram bilo onoga ko je to napisao", rekao je Vučić upitan da li su tačni navodi da su se on i Nikolić posvađali zbog rezultata izbora.
Vučić je dodao da se on i Nikolić nikada nisu posvađali iako su mediji lojalni vlastima više puta pokušavali da ih zavade, a njegove reči potvrdio je Nikolić.
Potom su njih dvojica pozirali zajedno pred kamerama.
Nikolić je prethodno, u razgovoru s mladima, rekao da bi izbore trebalo "oboriti" i da DS zbog organizovanja "drastične izborne krađe" ubuduće ne bi trebalo da nastupi ni na jednim izborima.
"Uhvatili smo ih u krađi glasačkih listića i dokazaćemo zašto nismo pobedili sa 15 odsto razlike, koliko je otprilike naša snaga", rekao je Nikolić u Domu omladine u razgovoru sa mladima.
Nikolić je optužio vlast da je u birački spisak dopisala 500.000 nepostojećih i mrtvih jer oni ne mogu da se bune, a onda "zaokružila" njihove glasove.
"Rezultati popisa su strašni, odnos popisanog stanovništva i nas koji imamo pravo glasa, koji smo stariji od 18 godina, ispada da samo sto i nešto hiljada u Srbiji ima dece koja nemaju pravo glasa. Nije toliki nesklad jer bi Srbija umrla za 10 godina, ali to je taj rezervoar, taj bunar iz koga se kradu glasovi. Znači, dopiše se 500.000 nepostojećih i mrtvih i njih zaokružuju na biračkom mestu", rekao je Nikolić.
Nikolić je ponovio da će, ako bude izabran za predsednika Srbije podneti ostavku na mesto predsednika SNS, jer neće "kao Tadić" da na toj funkciji vodi računa samo u interesima stranke, nego o interesima svih građana.
"Glas za Tadića je glas za propast Srbije. Šta će Tadić da radi kada dokažemo da je Demokratska stranka krala na izborima? Biće predsednik DS, kao i do sada", rekao je Nikolić.
Nikolić je rekao i da će SNS, ako dođe na vlast, zaustaviti odlazak mladih iz Srbije i stvoriti uslove da se vrate oni koji su otišli iz inostranstva.
Kandidat SNS-a je naveo da je država kriva jer se rađa sve manje dece, pošto mladi nemaju uslova da se ostvare i zasnuju porodicu, a okrivio je državu i jer u Srbiji 60 odsto stanovnika između 35 i 50 godina starosti izdržavaju roditelji.
Drugi krug izbora za predsednika Srbije zakazan je za 20. maj, a građani će birati između Nikolića i kandidata DS Borisa Tadića.