Vesti
Politika
Dačić: Dosta mi je krađa, DOS-a i 5. oktobra
11.05.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Dačić: Dosta mi je krađa, DOS-a i 5. oktobra
Ivica Dačić ne veruje u izbornu krađu i tvrdi da on u tako nečemu ne bi učestvovao jer "neće da se dva puta sapliće o isti kamen"
Ministar unutrašnjih poslova Srbije i lider socijalista Ivica Dačić rekao je danas da je teško poverovati da pored tolikog broja posmatrača na izbornim mestima dođe do tako velike izborne krađe o kojoj govori predsednički kandidat Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić.
"Sigurno da je bilo nepravilnosti, kao što ih ima svuda, ta neka biračka mesta, ponavljaju se izbori. Ja sam, inače, i protiv te prakse masovnog ponavljanja izbora, jer sve to liči na '96. godinu (SPS poništio pobedu Koalicije Zajedno na lokalnim izborima) i jednostavno izborni rezultat treba prihvatiti, jer je to izborna volja naroda", rekao je Dačić novinarima u mestu Jaša Tomić.
Prema njegovim rečima, potrebno je da se sačuvaju državni i nacionalni interesi, da se stvari ne radikalizuju i rešavaju na način koji je predviđen zakonom.
Dačić je, nakon susreta sa poljoprivrednicima, kazao da se već jednom "sapleo na taj kamen", misleći na izbornu krađu, i da misli da je sve to u funkciji podizanja rejtinga pre drugog kruga predsedničkih izbora 20. maja.
"Ja, kao lider SPS-a, mogu da kažem da mi ne pada na pamet da ikada više u životu učestvujem u izbornoj krađi, zato što nikad se neću dva puta saplitati o isti kamen...U svakom slučaju veoma mi je stalo da izbori budu regularni i mislim da je to važno za celu državu", rekao je on.
Prema njegovim rečima, ako postoje sumnje u krađu glasova, postoje organi koji to treba da utvrde - policija i sudovi.
Dačić je kazao da mu sve ovo liči na DOS (koalicija koja je u oktobru 2000. godine pobedila Miloševića), a da mu se DOS "smučio".
"Ovo mi liči na DOS, ja moram da kažem, a DOS mi se smučio. Ako neko misli da sada treba da se ponavlja 5. oktobar, muka mi je od toga više...ja ne znam šta je dobro doneo taj 5. oktobar da nam treba drugi sada", rekao je on.
Prema njegovim rečima, najgore bi bilo da sada neko odustane od drugog kruga predsedničkih izbora jer bi to državu uvelo u političku destabilizaciju.
Ministar je dodao da nije obavešten da se neko obratio MUP-u povodom navodne izborne krađe, ali da, ako je bilo krađe, treba da odgovara onaj koji ju je sproveo.
"Brzo treba završiti sve te priče. Ako je ovo izborna kampanja, onda u redu, ali treba imati na umu da i posle izbora ima života i da ne postoji Srbija zbog izbora, nego obrnuto", rekao je Dačić.
Nikolić je danas kazao da je podneo krivičnu prijavu protiv nepoznatih osoba zbog izborne krađe i dodao da ga još niko od nadležnih organa nije povodom toga kontaktirao.