Vesti
Politika
Ko to lecima preti Srbima na Kosovu
14.05.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Ko to lecima preti Srbima na Kosovu
Ministarstvo za Kosovo i Metohiju osudilo je danas pojavu letaka u kojima se preti Srbima povratnicima, od Euleksa se traže imena krivaca.
Euleks bi morao da ustanovi ko stoji iza pretnji, a Kfora bi trebalo da pojača prisustvo u povratničkim selima, kažu iz srpskog ministarstva.
Leci su ovog puta osvanuli u povratničkim selima u opštini Klina, a u lecima se Srbi pozivaju da se isele sa Kosova i Metohije jer su "kriminalci, direktno ili indirektno".
Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva za KiM, u letku koji je tokom jutra osvanuo u povratničkim selima u opštini Klina, a koji je potpisala "Četa Narodne armije Albanaca", preti se i Albancima koji omogućavaju povratak Srba.
Ministarstvo je od Euleksa zatražilo da ustanovi ko stoji iza najnovije pretnje Srbima iz povratničkih sela u Klini jer, kako je navedeno, nema poverenja u kosovsku policiju.
Praksa je pokazala da kosovska policija u ovakvim i sličnim situacijama nikada nije bila efikasna, a vinovnici incidenata nikada nisu otkriveni, ističe se u saopštenju Ministarstva koje je od Kfor-a zatražilo da pojača svoje prisustvo u povratničkim selima u Klini.
Iz Ministarstva su upozorili međunarodnu zajednicu da je poslednji slučaj sa lecima još jedan u nizu primera bujanja albanskog ekstremizma.
Posebno zabrinjava da takozvane kosovske institucije ništa ne čine na suzbijanju albanskog ekstremizma, već ga svojim postupcima i zapaljivom retorikom samo podstiču, poručili su iz Ministarstva.