Vesti
Politika
Jeremić: Srbija traži pravedno okončanje kosovskog sukoba
15.05.2012. 12:00
Izvor: Blic
Jeremić: Srbija traži pravedno okončanje kosovskog sukoba
Ono što Srbija traži je pravedno okončanje kosovskog sukoba, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić na današnjoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN), uz ocenu da maksimalistička i jednostrana rešenja ne mogu uputiti Zapadni Balkan na put evropske budućnosti.
Istorija nas uči da kada jedna strana dobije sve, druga čeka na povoljnije okolnosti koje će joj omogućiti da vrati ono što joj je, kako smatra, oteto, napomenuo je Jeremić.
Današnji pobednik sutra postaje poražen - ukazao je Jeremić, konstatujući da se tako neprijateljstva nastavljaju vekovima.
Demokratska Srbija je odlučna da okonča to uništenje - poručio je on.
Jeremić je ocenio da civilna misija UN (UNMIK) predstavlja ključni element mira na Kosovu, ali je dodao da se ne znaju detalji "rekonfiguracije" Euleksa i "strukturalnih promena" misije Evropske unije (EU).
On je izneo podatak da je Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, u prva tri meseca ove godine, zabeležilo na Kosovu više od 180 napada na Srbe, njihovu imovinu i verske objekte. Prema Jeremićevim rečima, 31. marta je na manastiru Visoki Dečani ispisan grafit "Vlasništvo Oslobodilačke vojske Kosova (OVK)", dok je u dvorištu Crkve Bogorodice Ljeviške pronađena svetleća raketa.
Jeremić je zahvalio UNMIK, Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Kforu zbog napora uloženih kako bi se srpski parlamentarni i predsednički izbori održali na Kosovu.
Uz konstataciju da se stiče utisak da na Kosovu albanska javnost postaje sve više neprijateljski orijentisana prema nastavku bilo kakvih pregovora Beograda i Prištine, Jeremić je izjavio da srpska strana, u potpunosti, podržava taj dijalog.
Jeremić je rekao da je oslobađajuća presuda povodom optužnice za ratne zločine protiv bivšeg komandanta OVK Fatmira Ljimaja šokirala javnost u Srbiji, ali je okarkaterisao kao ohrabrujuću odluku tužilaštva Euleksa da uloži žalbu.
Pitanja vezana za odgovornost, mandat, nadležnost, zaštitu i relokaciju svedoka nisu dobila adekvatne odgovore - izjavio je Jeremić.