Vesti
Politika
Počelo suđenje Ratku Mladiću
16.05.2012. 12:00
Izvor: B92
Počelo suđenje Ratku Mladiću
Hag -- U Haškom tribunalu, jutros u 9 sati počelo suđenje Ratku Mladiću, bivšem komandantu Vojske RS. Ispred suda se okupile majke poginulih u Srebrenici.
Na početku suđenja predsedavajući sudija je podsetio da je odbrana optuženog odlučila da ne iznosi svoju uvodnu reč, jer će to učiniti na početku dokaznog postupka. Prema današnjem planu, uvodnu reč iznosi tužilaštvo, a to će trajati, kako je rekao sudija, nešto malo više od 6 sati. Nakon izlaganja predsedavajućeg sudije, sa uvodnom rečju počelo je izlaganje Tužilaštva.
Predsedavajući sudija Alfons Ori saopštio je takođe i da sud razmatra odlaganje izvođenja dokaza, koje bi trebalo da počne 29. maja, zbog greške tužilaca da ih na vreme dostave odbrani. Tužilac Dermot Grum je zatim kazao da tužioci prihvataju svoju grešku i činjenicu da ona može da utiče na sposobnost tima odbrane da se pripremi za sudjenje, kao i da se neće protiviti "razumnom odlaganju" u iznošenju dokaza.
Sudsko veće je zatzim odlučilo da sasluša uvodnu reč tužilaštva, jer to neće biti na štetu odbrane, a Grum je na početku izlaganja rekao da je Mladić imao "zločinački cilj da etnički očisti Bosnu".
Predstavnik tužilaštva je rekao da bi, ukoliko se žele razumeti navodi optužnice protiv Mladića, najpre bilo neophodno shvatiti ceo kontekst događaja koji je doveo do raspada SFRJ i etničkog čišćenja koje je zatim nastupilo. Prema njegovim rečima, osim Slovenije, ostale republike SFRJ bile su etniči mešovite.
Najbitnija je etnička mešovitost BiH, kazao je Grum, koji je pokazao mapu sa etničkim sastavom BiH. Prema njegovim rečima, etničke grupe u Bosni su bile izolovane po grupama, živeći u odvojenim društvima. "Cilj je bio razbiti BiH i napraviti državu Srba u njoj... Mladić je rekao, kada je to čuo, da ljudi nisu pioni niti ključevi da se mogu tamo vamo premeštati. To je lako reći a teško učiniti", citirao je predstavnik Tužilaštva Mladićeve reči.
Grum je, objašnjavajući kontekst raspada SFRJ, rekao da je cilj MIloševića bio da se nasilno podeli Bosna i izvrši etničko čišćenje BiH. Srbi, koji su živeli u enklavama i onako su bili zaplašeni pred početak rata u BiH, a političko rukovodstvo Srba ih je dodatno plašilo rečima da će ih neprijatelj napasti, silovati im žene, ubijati decu, samo zato jer su Srbi, kazao je on.
Tužilaštvo je zatim objasnilo i ulogu Karadžića u stvaranju nove srpske države unutar BiH. Karadžić je imao dva plana, kaže predstavnik Tužilaštva, prvi deo plana imao je geogfraski deo, teritoriju koja je trebalo da se osvoji, ako treba i silom, a drugi je imao etničku komponentu, liniju koja će odvojiti Srbe od ostalih.
Tužilaštvo je zatim potanko obrfazmložilo plan lidera bosanskih Srba da etnički očiste BiH i naprave Republiku Srpsku. U tom
kontekstu tužilac je pustio snimak Mladićevog iskaza na kom se vidi njegov stav prema zločinima.
"Situacija je u našim rukama, ko drži teritorije, taj crta i karte. I narod i njegova vojska iscrtala je mape Republike Srpske", rekao je tom prilikom Mladić.
"Zamisli koje stoje iza krajišnikove karte pretočeni su u ciljeve. Ciljevi su prvi put predstavljeni 12. maja 1992. godine. Istog dana osnovana je vojska Republike Srpske, a Ratko Mladić je postavljen za zapovendika glavnog štaba", zaključio je tužitelj.
Političko rukovodstvo Mladiću je dalo ovlašćenja da sprovede na terenu mape, tj linije srpske države, koje je napravio Momčilo Krajišniik, kazao je tužilac. JNA, koja je trebalo da čuva bezbednost svih građana SRRJ stavljena je u službu političkih lidera Srba, dodao je on i naveo da je JNA podelila skoro 52.000 komada oružja bosanskim i krajiškim Srbima, a SDS oko 17.000. JNA je takođe, kako je rekao tužilac, dozvolila delovanje paravojnih formacija u Bosni, poput Arkanovih tigrova.
Podsetimo, optužnica generala Mladića u 11 tačaka tereti za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja rata. U dve tačke, Mladić je optužen za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština - Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku. Bit će saslušano ukupno 413 svedoka. Izvođenje dokaza Tužilaštva i saslušanje prvih svedoka zakazani su za 29. maja.