Vesti
Politika
Predsednica Skupštine odgovorila Dverima
16.05.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Predsednica Skupštine odgovorila Dverima
Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović, koja zamenjuje predsednika Republike, saopštila je danas da nema pravnog osnova za formiranje nezavisne državne komisije, kako traži pokret Dveri.
Pokret Dveri je tražio formiranje nezavisne komisije nezdovoljan izbornim procesom.
Predsednica Skupštine je objasnila i da ona nema ovlašćenja da osniva bilo kakve nezavisne komisije.
Đukić Dejanović je, odgovarajući na pismo Dveri, navela da nije osnovano građanima Srbije pripisivati nezadovoljstvo izbornim procesom koje je prisutno samo kod pojedinih učesnika u izbornom takmičenju.
"Ne može se iza građana zaklanjati neko ko zbog svojih parcijalnih interesa pokušava da izazove destabilizaciju države i rušenje njenih teško stečenih pozicija u međunarodnim odnosima", poručila je ona, a saopšteno je iz Skupštine Srbije.
Đukić Dejanović je istakla da nema nikakva ovlašćenja da osniva bilo kakve nezavisne komisije koje bi se bavile istraživanjem izbornih nepravilnosti, napominjući da su postojeći organi koji su nadležni za organizaciju, sprovođenje i kontrolu izbornog procesa i sami samostalni i nezavisni.
Kako je podsetila, organi i postupak zaštite izbornog prava utvrđeni su Zakonom o izboru narodnih poslanika kao i drugim zakonima.
"Postoji dovoljno institucionalnih mehanizama zaštite izbornog prava, utvrđenih pravnim poretkom da bi se pored njih, mimo zakona, osnivali još i drugi ad hok organi", napomenula je Đukić Dejanović.
Prema njenim rečima, učesnici u izbornoj trci imaju brojne i efikasne pravne mehanizme kontrole nad sprovođenjem izbora, utvrđene Zakonom o izboru narodnih poslanika i zato ne postoji ni pravni osnov, a ni objektivna potreba za osnivanjem takvih organa.
Što se tiče ocene Dveri da postoji ''nezadovoljstvo građana Srbije, prouzrokovano ozbiljnim sumnjama da je izvršena izborna krađa od strane aktuelnog režima na đurđevdanskim izborima'', Dejanović je navela da su svi posmatrači izbora, i domaći i međunarodni, nevladine organizacije, nezavisne institucije koje se bave kontrolom izbornog procesa ocenili da su izbori u celini bili sprovedeni na zakonit način.
Ona je rekla da su posmatrači naveli i da su rezultati izbora tačno i istinito utvrđeni i u svemu odgovaraju izbornoj volji građana.
Đukić Dejanović je na kraju rekla da će se suzdržati od komentara na tvrdnju Dveri da je Socijalistička partija Srbije, čiji je i ona član, ''nekoliko puta bila učesnik i organizator izbornih krađa krajem prošlog veka'', jer joj se, kako je dodala, nisu obratili kao članu te partije nego kao vršiocu dužnosti Predsednika Srbije.
Pokret Dveri juče je pozvao predsednicu parlamenta da formira nezavisnu državnu komisju koja će ispitati, kako smatraju, osnovane sumnje o izbornoj krađi 6. maja.