Vesti
Politika
Jeremić: Imamo razloga da se nadamo pobedi u UN
17.05.2012. 12:00
Izvor: Blic
Jeremić: Imamo razloga da se nadamo pobedi u UN
Ništa nije gotovo kada je reč o predsedavanju Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija dok se 8. juna ne prebroje glasovi. Imamo mnogo razloga da se nadamo pobedi, ali svako glasanje u UN, pogotovo ako je tajno, gotovo je tek kada se objavi rezultat - kaže za „Blic“ ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, dvadesetak dana pred donošenje konačne odluke.
Želja srpske delegacije u Njujorku jeste da se u narednim danima obavi što više razgovora. Iako Jeremić nije mogao da potvrdi, „Blic“ nezvanično saznaje da će Srbija dobiti čak osam glasova zemalja Evropske unije. To upravo daje nadu u pozitivan ishod, jer ukoliko Litvanija nema potpunu podršku EU čiji je član, kako može da se nada tome od ostatka sveta s kojim je naš ministar prethodnih godina gradio čvrste diplomatske veze.
Jeremić se, kako saznajemo, juče obratio predstavnicima Arapske lige, tokom dana će razgovarati sa Azijskom i Pacifičkom grupom, a u planu je i serija od oko 20 bilateralnih sastanaka. U neku ruku, 8. jun će biti davanje suda i test o tome kako je Srbija radila u prethodne četiri godine na međunarodnom planu i u spoljnoj politici.
- Tokom obraćanja Vuka Jeremića, sala SB bila je puna, dobrim delom su došli da čuju njegovo izlaganje. Međutim, daleko je sve od konačne odluke i pobede. Ukoliko se nekim slučajem dogodi da Boris Tadić izgubi na predsedničkim izborima, Litvanija planira to da iskoristi i zbog navodne političke nestabilnosti u Srbiji (zbog eventualnog dolaska Tomislava Nikolića na vlast), pozove članice da glasaju za njenog kandidata - navodi isti izvor.
Na sednici SB održanoj u ponedeljak, stavove o situaciji na Kosovu izneli su, pored Jeremića, i generalni sekretar Ban Ki Mun i kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj. Kada je reč o izveštaju Ban Ki Muna, Jeremić navodi da je on bio realističan.
- Stiče se utisak da raste osećanje zamora u međunarodnoj zajednici prema Prištini. Ukupna ocena poslednje sednice SB jeste da je došlo do tačke gde stvar ipak mora da se reši dogovorom, a ne onako kako su poslednjih godina pokušavali oni koji podržavaju Prištinu. Postalo je očigledno da za svaki dalji korak mora biti obezbeđena eksplicitna saglasnost Beograda - ističe šef diplomatije.
On dodaje da je povodom trgovine organima, velika većina izrazila zabrinutost zbog činjenice da se istraga vodi na netransparentan način. Kada je o lobiranju albanske stranke za prijem Kosova u međunarodne institucije i organizacije reč, on tvrdi da tamo gde se odluke donose konsenzusom ili dvotrećinskom većinom, nema problema.
- Čak i tamo gde postoje tehničke šanse da Kosovo postane član, to se nije dogodilo zbog ukupne atmosfere. Postojala je bojazan u vezi sa Savetom Evrope, a iako je u toj instituciji dve trećine onih koji su priznali Kosovo, postoji otpor da se pitanje stavi na sto - kaže Jeremić.