Vesti
Politika
Tadić svaki dan uvećava prednost
17.05.2012. 20:00
Izvor: Blic
Tadić svaki dan uvećava prednost
Dan uoči početka predizborne tišine i dva pred održavanje drugog kruga predsedničkih izbora, podaci nekoliko najeminentnijih agencija za istraživanje javnog mnjenja potvrđuju da Boris Tadić ubedljivo vodi i da je već izvesno da će osvojiti i treći predsednički mandat. Razlika se kreće od osam i do 16 procenata i male su šanse da se u ukupnom skoru bilo šta promeni.
Boris Tadić i Tomislav Nikolić imali su dve nedelje da obilaze teren, emituju spotove i iskoriste i poslednje adute kako bi privukli što više glasača.
Poslednji gafovi Srpske napredne stranke u vezi sa navodnom izbornom krađom samo su uvećali prednost koju je u prvom krugu Tadića ostvario nad Nikolićem.
U agencijama koje je “Blic” kontaktirao, saglasni su da dosadašnji predsednik ubedljivo vodi, a procene se razlikuju u nekoliko procenata.
- Prednost predsednika Demokratske stranke, posle prvog kruga, svakodnevno je rasla, a sada je uspeo i da je stabilizuje. 0na se kreće od 54 prema 46 odsto u korist Tadića, pa sve do 57 prema 43 odsto - navode istraživači. Takvom odnosu snaga u velikoj meri doprinela je i podrška koja je na Tadićevu adresu dolazila sa svih strana.
Nikolića je, s druge strane, tek juče podržao samo Vojislav Koštunica.
Izlaznost na glasačkim mestima 6. maja bila je zadovoljavajuća, iako nešto niža u odnosu na izbore pre četiri godine. Ipak, agencije predviđaju da će ovoga puta birači u većem broju apstinirati, kao i da će procenat onih koji će glasati biti značajno niži nego u prvom krugu.
Činjenica je da su glasači Srpske napredne stranke disciplinovaniji i dosta čvršći, ali ovoga puta čak ni to neće biti dovoljno Tomislavu Nikoliću da prvi put u tri međusobna duela, pobedi najvećeg protivnika.
Poslednje detaljno istraživanje objavila je pre nekoliko dana agencija Ipsos stratedžik marketing, a prema njemu Tadić će osvojiti čak 58 procenata glasova. Kako u tom istraživanju stoji, dosadašnji predsednik Republike uživa veću podršku kod biračkog tela svih generacija.

Efekti predizborne kampanje
Najbolji rezultat u merenju efekata kampanje na televizijama postigla je lista Izbor za bolji život - Boris Tadić, drugi su URS, a treća koalicija „Pokrenimo Srbiju - Tomislav Nikolić“, izjavio je posle prvog kruga istraživač „AGB Nilsen“ Darko Broćić, predstavljajući podatke te agencije o TV kampanjama.