Vesti
Politika
Agencije: Neizvesnost i nezgodna kohabitacija
21.05.2012. 20:00
Izvor: Mondo
Agencije: Neizvesnost i nezgodna kohabitacija
Posle pobede opozicionog kandidata na predsedničkim izborima, Srbija je suočena sa političkom neizvesnošću oko formiranja nove vlade, pišu svetske agencije.
U osvrtu na rezultat srpskih predsedničkih izbora svetske agencije navode da novi predsednik Srbije, lider dosad opozicione Srpske napredne stranke, ističe uverenje da će saradnja sa Rusijom pomoći njegovoj zemlji.
"Srbija je suočena sa političkom neizvešnošću posle pobede desničarski orijentisanog Nikolića na izborima za predsednika Srbije, koja je podstakla sumnje u pogledu sastava nove vlade i zabrinula region, koji Nikolića još uvek čvrsto vezuje za krvavi raspad Jugoslavije," piše Rojters.
Nikolić je, kako dodaje britanska agencija, pobedio liberalnog Tadića "na tesnim izborima na koje je mrlju bacila apatija birača".
Nikolić sada kao predsednik ima pravo da poveri mandat za formiranje vlade najvećoj stranci - tj. njegovoj sopstvenoj, dodaje Rojters.
Međutim, "čak i ako demokrate formiraju vladu nezgodna "kohabitacija" sa Nikolićem bi mogla usporiti reforme koje su neophodne za oživljavanje ekonomije i smanjenje javnog duga kao i početak pregovora o pridruživanju EU" navela je agencija, napominjući da je po ustavu premijer moćniji od predsednika, ali da šef države može da "zadržava" zakone.
Ruska agencija Itar-Tas navodi da je Nikolić u sinoćnjem obraćanju javnosti izjavio da je "ubeđen da će saradnja sa Rusijom da pomogne Srbiji."
Nikolić je takođe rekao da će prisustvovati skupu Jedinstvene Rusije 25. maja, dodaje ruska agencija, povodom najave da će lider SNS govoriti na kongresu stranke Vladimira Putina u Moskvi.
Posle, kako navode agencije iznenađujuće, pobede "nacionaliste" Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima u Srbiji, očekuje se da će političke stranke danas početi pregovore o formiranju nove vlade, javio je AFP.
"Nikolić je uprkos očekivanjima pobedio Tadića, ali zarekao sa da će slediti napore svog predsednika u nastojanju da uvede Srbiju u EU," prenosi AFP, podsećajući da je predsednik SNS ranije rekao da ne bi ušao u EU po svaku cenu, a da je u tom smislu Kosovo "crvena linija" koju nije spreman da pređe.
Slovenačka agencija STA prenosi pisanje tamnošnje štampe o "šokantnom" ishodu predsedničkih izbora u Srbiji navodeći da je Tadić izgubio pre svega zbog apatije birača.
"Pored toga, Tadić je očigledno pogrešno shvatio politički priručnik kada je sazvao prevremene izbore," piše slovenački Dnevnik u tekstu pod nazivom "Šok u Srbiji".
Kako prenosi STA, novoizabrani predsednik Nikolić je obećao da će zadržati Srbiju na evropskom putu ali veće pitanje je kako će se odnositi prema Kosovu i koja će biti njegova strategija za izlazak iz ekonomske krize.
Pobeda "nacionalističkog kandidata" Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima dodatno komplikuje politička previranja u toj zemlji i mogla bi usporiti napore Srbije da se pridruži EU, ocenjuje AP.
Prema američkoj agenciji ovakav ishod takođe pokazuje da slabi privlačnost Evropske unije opterećene dužničkom krizom kao i nezadovoljstvo birača ekonomskom situacijom.
Nikolić sada treba da imenuje kandidata za premijera, ali taj zadatak je komplikovan zbog ishoda parlamentarnih izbora 6. maj u kojima SNS, ukazuje AP.
Tadićeve demokrate su se načelno dogovorile o savezu sa Socijalistima, čime bi imali većinu, ali Nikolić je rekao "videćemo šta će biti," navodi AP.
Tomislav Nikolić, nacionalista i bivši upravnik groblja, izabran je za predsednika Srbije, u iznenadnom obrtu koji nameće pitanje da li će zemlja ostati na evropskom putu ili će se okrenuti Rusiji, piše "Njujork tajms".
List ocenjuje i da se njegovom protivniku Borisu Tadiću dogodilo isto što i političarima u Grčkoj i Francuskoj koji su bili suočeni sa odmazdom razočaranih birača pogođenih teškim vremenima.
"Njujork tajms" navodi da je Tadić, koji se svesrdno zalagao da Srbija uđe u EU, priznao poraz, ali i da je u predizbornoj kampanji pokušao da prikaže mogućnost Nikolićeve pobede kao opasni povratak u prošlost.
Tadić, koga opisuju kao fotogeničnog bivšeg profesora psihologije, u predizbornoj kampanji se fokusirao na zalaganje za pridruživanje Srbije EU, ističe "Njujork tajms".
List prenosi mišljenja analitičara da je Nikolić, koji je ponekad vatreni populista, uspeo da dopre do sve većeg broja siromašnih građana dotučenih finansijskom krizom u vreme kada je EU zbog krize koja je potresa izgubila privlačnost.
Nikolić, koji je bivši ultranacionalista, proteklih godina se zalagao za ulazak Srbije u EU i jačanje odnosa sa SAD, primećuje ovaj list, dodajući da se analitičari pitaju da li će čovek koji je jednom izjavio da više voli da Srbija bude ruska gubernija nego članica EU nastaviti da vodi Srbiju u pravcu EU.
List zaključuje da je Tadić optužen za korupciju i autoritarizam i da Nikoliću sada predstoji težak zadatak da povrati poverenje građana u vladu.