Vesti
Politika
Dačić: Još daleko od formiranja vlade
22.05.2012. 20:00
Izvor: RTS
Dačić: Još daleko od formiranja vlade
Koalicija SPS-PUPS-JS ni sa kim nije postigla bilo kakav dogovor o parlamentarnoj većini, jer ni od jedne stranke nije dobila predlog o formiranju vlade, kaže Ivica Dačić. Srbija je još daleko od formiranja vlade, poručio Dačić.
Lider SPS-a Ivica Dačić rekao je da koalicija okupljena oko te stranke ni sa kim nije postigla bilo kakav dogovor o parlamentarnoj većini, jer ni od jedne stranke nije dobila predlog o formiranju vlade.
Dačić je poručio da ta koalicija "neće učestvovati u postizbornoj reviziji sopstvenog rezultata na opštim izborima".
"Nikakvi dogovori nisu postignuti ni sa kim, ni o parlamentarnoj većini, niti o personalnim pitanjima, jer niti je DS, niti SNS ili bilo koja druga stranka uputila našoj koaliciji bilo kakav predlog o formiranju Vlade Srbije", rekao je Dačić Tanjugu.
"Više puta sam izjavljivao, i pre i posle izbora, da je za našu koaliciju najbitnije pitanje - ko ulazi u vladu i koja je politika te vlade. Za sada ne postoji bilo koji predlog koji bi bio prihvatljiv za našu koaliciju", istakao je Dačić.
Ivica Dačić je podsetio da je, takođe, više puta isticao svoje protivljenje održavanju prevremenih predsedničkih izbora, istovremeno sa parlamentarnim uveren da to može dovesti do političke nestabilnosti u zemlji.
"Zato se zalažem za dogovor o što skorijem konstituisanju novoizabranih organa vlasti i za nastavak razgovora o formiranju vlade", naglasio je lider SPS-a.
Ivica Dačić je konstatovao da je Srbija još daleko od formiranja vlade, imajući u vidu rezultate predsedničkih i parlamentarnih izbora i činjenicu da dve najveće stranke jesu osvojile najviše glasova, ali nedovoljno za formiranje vlade bez koalicije, kao i da još nisu donele konačnu odluku o tome ko sve treba da čini parlamentarnu većinu.
"Jedno je sigurno - naša koalicija SPS-PUPS-JS je jedina dobila više nego duplo veći broj glasova i mandata u odnosu na prethodne izbore i neće učestvovati u postizbornoj reviziji svog izbornog rezultata", naglasio je Dačić.
Lider SPS-a je dodao da se taj rezultat mora poštovati, kao što koalicija oko socijalista uvažava druge političke aktere. "Mi smo spremni da doprinesemo političkoj stabilnosti Srbije, čak i ako to znači naš odlazak u opoziciju", poručio je Dačić.
"Ali želim da javnost jasno zna da, osim načelnog dogovora sa Borisom Tadićem i njegovom koalcijom pre drugog kruga izbora o zajedničkom radu na formiranju parlamentarne većine, nikakvih daljih konkretnih razgovora nije bilo na tu temu", zaključio je Dačić.

SPS zadovoljan saradnjom sa DS-om
Ranije danas potpredsednica SPS-a Dijana Vukomanović rekla je da toj stranci "ne smeta" da na mestu premijera budu lider DS-a Boris Tadić ili njegov zamenik Dragan Đilas.
"Odluku o premijeru iz DS-a treba da donesu organi te stranke. SPS nije ničiji tutor, ali saradnja na nivou lidera stranaka Tadić i Ivica Dačić pokazala se kao funkcionalno i efikasno partnerstvo. Đilas je, takođe, dokazao svoj legitimitet i sposobnost, ali SPS nije taj koji odlučuje koga će DS kandidovati za premijera", rekla je Vukomanovićeva.
Dijana Vukomanović je rekla da će nova vlada brzo biti formirana, što, kako je rekla, dokazuje i iskustvo rekonstrukcije vlade od prošle godine.
Vukomanovićeva je, u debati posvećenoj izborima u Beogradu, ocenila i da Srbiju ne čeka grčki scenario. "Formiranje nove vlade neće dugo trajati", poručila je Vukomanovićeva.
Dijana Vukomanović je rekla i da u drugom krugu predsedničkih izbora nema apsolutnih pobednika niti gubitnika, jer je razlika između dva kandidata bila veoma mala.
Prema njenim rečima, ta razlika je posledica organizacionih i operacionih procesa.