Vesti
Politika
DS odlučio: Tadić kandidat za premijera
28.05.2012. 12:00
Izvor: Blic
DS odlučio: Tadić kandidat za premijera
Demokratska stranka (DS) predložila je sinoć Borisa Tadića za mandatara za sastavljanje nove vlade Srbije, saopšteno je novinarima posle sednice šireg Predsedništva te stranke u Beogradu.
Tadić je, posle tročasovne sednice, izjavio da je spreman da preuzme mesto premijera, ako se prihvate ciljevi i način rada na kojima treba da bude bazirana buduća vlada i najavio da će o parlamentarnoj većini prvo razgovarati sa koalicijom Socijalistička partija Srbije-Partija ujedinjenih penzionera Srbije-Jedinstvena Srbija.
- Kad se postavlja pitanje da li sam ja spreman da preuzmem ulogu premijera, odgovor je "Da" - pod uslovom da se prihvate ciljevi, načelo i plan rada koji bih izneo svojim koalicionim partnerima - rekao je Tadić.

Građani naveli Tadića da ne odustane
Na pitanje šta ga je navelo da promeni mišljenje, pošto je u izbornoj noći rekao da neće biti premijer, Tadić je rekao da je poslednjih dana od saradnika u stranci i građana čuo uveravanja da ne treba odustati od ciljeva za koje se bori DS, a to je pravednije društvo, i da je nakon toga odlučio da preuzme tu dužnost.
- Poslednjih sedam dana sam i od građana pa i mnogih iz DS i koalicionih stranaka dobijao argumentaciju da smo na izborima pa i svih ovih godina poručivali da nikada nećemo odustati - rekao je Tadić i dodao da je u izbornoj noći 20. maja rekao ono što je u tom trenutku osećao i mislio i da nije imao "rezervni plan".
Tadić je naglasio da nikad nije dolazila u obzir, niti će, kako je rekao, dolaziti u obzir bilo kakava koalicija sa Srpskom naprednom strankom. Lider DS je istakao da veruje da će sa koalicijom SPS-PUPS-JS postići dogovor o parlamentarnoj većini.
Tadić je naglasio da buduća vlada treba da bude naoružana ciljevima i vrednostima kao i planom koji je realističan i ostvariv. On je rekao da će doći vreme i za analizu rezultata izbora, kao i analizu odgovornosti.
- Suočavamo se sa velikim teškoćama, ali verujem da dolaze bolji dana za Srbiju - poručio je Tadić.
Tadić je ponovio da njegovo mišljenje o kohabitaciji nije dobro, ali da je to politička realnost u mnogim zemljama.
Kao najveće probleme u Srbiji Tadić je naveo siromaštvo, nezapslenost, nerešeno pitanje Kosova i problem organizovanog kriminala. Mandatar DS-a je istakao da vlada treba da se fokusira na rešenje tih problema.

Biće promena u DS-u
Govoreći o DS-u, Tadić je rekao da će biti vremena za "analiziranje pitanja odgovornosti" za izborne rezultate.
- Analizirali smo izborne rezultate, a biće vremena da analiziramo i pitanje odgovornosti, kao i promene u sistemu DS-a - kazao je Tadić govoreći o sednicama predsedništva svoje stranke.
On je ukazao da prvo treba da se konstituiše novi parlament, a zatim da se formira nova vlada.
"Nikolić da iznese plan o KiM i preuzme odgovornost"
Boris Tadić izjavio je večeras da se Srbija suočava sa velikim izazovom u vezi sa Kosovom i Metohijom i da od izabranog predsednika Republike Tomislava Nikolića očekuje da iznese svoj plan i preuzme deo odgovornosti za vodjenje politike prema pokrajini. Tadić je rekao da će za ostale probleme sa kojima se Srbija suočava biti odgovorna vlada.
- Svako treba da ponese svoj deo odgovornosti i da radimo u sinergiji, u saglasnosti sa zajedničkim državnim planom. Verujem da tako možemo da se izborimo na bolji način za interese građana - rekao je Tadić.
On je dodao da njegov predlog za rešavanje kosovskog problema nije dobio podršku na izborima, a da je Nikolić u izbornoj kampanji naglašavao da predsednik Republike treba da vodi tehničke pregovore o KiM.
- Ja u potpunosti uvažavam taj stav. Moj predlog nije dobio većinu na izborima i očekujem da predsednik Republike iznese svoj plan i preuzme svoj deo odgovornosti za vođenje politike prema Kosovu i Meothiji", naglasio je Tadić.
Dok je davao izjavu novinarima, kandidat DS-a za premijera bio je okružen saradnicima iz DS-a, potpredsednicima i zamenikom predsednika stranke Draganom Đilasom, a prisutni su bili i koalicioni partneri Rasim Ljajić i Nenad Čanak.
Sednica šireg Predsedništva DS, na kojoj bi trebalo da bude reči o formiranju nove vlade, počela je juče oko 18 sati u stranačkim prostorijama u Beogradu.

Tadić sutra kod Nikolića
Novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić i lider Demokratske stranke Boris Tadić sastaće se sutra u podne u zgradi Predsedništva Srbije na Andrićevom vencu, rečeno je danas novinarima u predsedništvu.
Biće to prvi susret Nikolića i Tadića posle predsedničkih izbora održanih 20. maja, a razgovori će se voditi o primopredaji dužnosti.
Medijima će biti omogućeno da snime početak sastanka, nakon čega će biti izdato saopštenje.
Na sednici su prisutni predsednik DS Boris Tadić, visoki funkcioneri te stranke, ali i koalicioni partneri DS-a - lider Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak. Sednici prisustvuju i zamenik predsednika DS Dragan Đilas, potpredsednici Dragan Šutanovac, Dušan Petrović, Jelena Trivan kao i predsednik Političkog saveta DS Dragoljub Mićunović, Ružica Đinđić i funkcionerka DS Nada Kolundžija.
Članovi užeg Predsedništva DS-a su se od drugog kruga izbora 20. maja sastali u dva navrata, prošle nedelje u ponedeljak i petak, kad je odlučeno da se nastave pregovori s koalicionim parterima o formiranju nove Vlade Srbije.

Danas sastanak DS i SNS
Lider SPS Ivica Dačić ranije juče rekao je da će ta koalicija danas nastaviti razgovore s Demokratskom strankom o formiranju vlade i da DS treba da ima premijera i vodi te razgovore.
Lider socijalista Ivica Dačić nije precizirao mesto i vreme sastanka, na kome će sa Tadićem razgovorati o formiranju parlamentarne većine, ali je naglasio da će javnost biti blagovremeno obaveštena.
Dejanovićeva će sa Nikolićem razgovarati u 13 sati o datumu održavanja sednice na kojoj će on položiti zakletvu, ali mesto sastanka nije saopšteno.
Socijalisti su danas održali sednicu Glavnog odbora sa koje je poručeno da DS treba da ima premijera i da vodi razgovore o budućoj vladi.
Za danas su najavljeni i sastanci čelnih ljudi DS i koalicije SPS-PUPS-JS, kao i Nikolića sa predsednicom parlamenta Slavicom Đukić Dejanović.
Tokom naredne sedmice biće održana sednica parlamenta, na kojoj će izabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić položiti zakletvu.