Vesti
Politika
Mihael Špindeleger: EU ne utiče na koalicije u Srbiji
29.05.2012. 12:00
Izvor: Blic
Mihael Špindeleger: EU ne utiče na koalicije u Srbiji
Nije mi poznato da bilo koji predstavnik zemlje Zapada ili EU zagovara neku određenu koaliciju. Srbiji ne treba savet iz inostranstva o tome kako da formira vladu - kaže za „Blic” Mihael Špindeleger, potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Austrije, na opasku da lider SPS Ivica Dačić tvrdi da neke zapadne zemlje pritiskaju SNS i DS da naprave „veliku koaliciju”.
Među prvima ste čestitali Nikoliću, ali ste ga i podsetili da treba da dokaže svoje proevropske izjave. Da li ste zabrinuti da će Srbija ostati na evropskom putu?
- Nema nijednog razloga zbog koga bi trebalo da budem zabrinut. Na parlamentarnim izborima je narod Srbije pretežno glasao za partije koje su se deklarisale da su posvećene evropskom putu. Isto je i s izborima za predsednika gde su oba kandidata u drugom krugu govorila u prilog evropskih integracija. Izabrani predsednik Tomislav Nikolić je ponovio svoju posvećenost Evropi u prvom obraćanju nakon izbora. Sve te poruke su ohrabrujuće.

Šta očekujete od novog predsednika? Smatrate li da bi regionalna stabilnost mogla biti uzdrmana zbog Nikolićevog nekadašnjeg neprijateljskog stava prema susedima?
- Verujem da je politički proces na Balkanu, uz pomoć političara kao što su bivši predsednik Tadić, ušao u fazu saradnje umesto sukoba godinama unazad. Nema povratka na prošlo vreme.