Vesti
Politika
Nova vlada u junu?
30.05.2012. 20:00
Izvor: RTS
Nova vlada u junu?
Verujem da smo na putu da se vlada relativno brzo konstituiše, a to znači, na primer, u junu, rekla Slavica Đukić Dejanović novinarima. Kolegijum Skupštine Srbije dogovorio scenario za sutrašnju konstitutivnu sednicu novog parlamenta i polaganje zakletve izabranog predsednika Tomislava Nikolića.
Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović rekla je da se pregovori o formiranju Vlade Srbije intenziviraju i da očekuje da Vlada bude uskoro formirana.
"Iz sata u sat je sve više dogovora, pregovora i verujem da smo na putu da se vlada relativno brzo konstituiše, a to znači, na primer, u junu", rekla je predsednica parlamenta novinarima posle sednice skupštinskog Kolegijuma.
Na poslednjem sastanku kolegijuma Skupštine Srbije, preciziran je scenario za sutrašnju konstitutivnu sednicu novog saziva parlamenta, ali i za posebnu, ubrzo potom, na kojoj će izabrani predsednik Tomislav Nikolić položiti zakletvu, izjavila je predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović.
Sednica na kojoj će izabrani predsednik Tomislav Nikolić položiti zakletvu biće posebna, atmosfera na njoj svečana, a pošto položi zakletvu, Nikoliću će početi da teče madat, rekla je Slavica Đukić Dejanović novinarima u Domu Narodne skupštine po završetku Kolegijuma.
Ona je ukazala da je konstitutivnu sednicu, koja će početi u 10 sati, zakazala pošto je sazvala onu na kojoj će Nikolić položiti zakletvu, jer novi predsednik Srbije nije želeo da zakletvu polaže pred starim sastavom skupštine.
"To će biti sednica koja ima unapred utvrđen dnevni red. Predsedavaće Zaharije Trnavčević (kao najstariji poslanik), a od tada pa do završetka konstitusanja, izbora predsednika, potpredsednika i sekretara skupštine, Trnavčević će obavljati dužnost predsednika", objasnila je Slavica Đukić Dejanović.
Predsednica parlamenta objasnila je zašto je najpre zakazala posebnu sednicu za 14 sati, a tek potom konstitutivnu za 10 sati, pošto su to kao primedbu izneli i šefovi poslaničkih grupa DSS-a i SRS-a, Miloš Aligrudić i Dragan Todorović.
"Oni su imali primedbu što sam prvo zakalaza posebnu sednicu i kako sam mogla da zakažem nešto što će se događati posle konstituisanja novog saziva. Predsedavajući konstitutivne sednice ima mandat isključivo da predsedava dok se ne konstituiše novo rukovodstvo. On nema mandate da bilo šta drugo radi", rekla je Slavica Đukić Dejanović i podsetila da je do sutra ona predsednik parlamenta.
Njeno pravo i obaveza, kako je naglasila, jeste da zakazuje sve aktivnosti do sutra u 10 sati, pa je i ovoga puta, kako smatra, istrpela neosnovane kritike.

Izmenjeni raspored sedenja
Slavica Đukić Dejanović dodala je da je danas održana oproštajna sednica Kolegijuma, ali i dogovoreno kako će se raditi u narednom periodu.
"Novoizabrano rukovodstvo skupštine će sigurno imati i zvaničnu primopredaju kada će biti više detalja o određenim resorima", rekla je Slavica Đukić Dejanović.
Prema njenim rečima, članovi Kolegijuma razgovarali su i o tehničkim stvarima, kao što je raspored sedenja u poslaničkim klupama na konstitutivnoj i posebnoj sednici, ali i o mogućim oblicima saradnje i relativno brzom konstituisanju skupštinskih tela kako bi ta zakonodavna institucija počela što pre da radi.
Ona je navela da su skupštinske službe ozbiljno pripremile ko će gde sedeti i da na Kolegijumu nije bilo nikakvih primedbi na taj predlog, a da će najveći broj poslaničkih grupa zadržati pozicije koje su imale i do sada.
"Socijalistička partija Srbije će biti tamo gde je bila, samo ćemo sada popuniti sva mesta. Čak nam neka i nedostaju", rekla je Slavica Đukić Dejanović, potpredsednica SPS-a.
Na pitanje ko će zauzeti mesta na kojima su sedeli radikali, Slavica Đukić Dejanović je odgovorila: "Ono što je prirodno – SNS".
Predsednica skupštine zahvalila je članovima kolegijuma na svim sugestijama koje su joj uputili tokom prethodne četiri godine i na saradnji koja je kao rezultat imala vrlo intezivnu, pre svega zakonodavnu aktivnosti, a zatim i rezultate koji su i građani ocenili kao poboljšanje ugleda same institucije.
To je, zaključila je Slavica Đukić Dejanović, i obaveza da u narednom periodu parlament radi još kvalitetnije.