Vesti
Politika
Konstituisana Narodna skupština
31.05.2012. 20:00
Izvor: RTS
Konstituisana Narodna skupština
Poslanici položili zakletvu, konstituisana Skupština Srbije. Verifikaciona komisija potvrdila mandate svim poslanicima. Sednici predsedavao najstariji narodni poslanik Zaharije Trnavčević, uz pomoć najmlađih kolega.
Konstitutivna sednica Skupštine Srbije počela je nešto posle 10 sati izvođenjem himne "Bože pravde". Poslanike je na ulazu u zgradu Doma Narodne skupštine na Trgu Nikole Pašića dočekala Garda Vojske Srbije i crveni tepih.
Sednici je predsedavao najstariji narodni poslanik Zaharije Trnavčević (86). Pored 243 od ukupno 250 poslanika, sednici su prisustvovali i članovi vlade i članovi Republičke izborne komisije.
Skupština je konstituisana potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika, čime je prestao mandat prethodnom sazivu. Zharije Trnavčević će predsedavati sednici do završetka konstituisanja - izbora predsednika, potpredsednika i sekretara Skupštine.
Trnavčeviću, kao najstarijem, pomažu najmlađi poslanici: Jelena Budimirović sa liste "Pokrenimo Srbiju", Jovana Joksimović sa liste "Izbor za bolji život", Nevena Stojanović iz koalicije SPS–PUPS–JS i Bojana Božanić sa liste Demokratske stranke Srbije.
Sednica je bila prekinuta oko 10.25 kako bi tročlana verifikaciona komisija, u sastavu Gojko Radić ("Pokrenimo Srbiju"), Nenad Konstantinović ("Izbor za bolji život") i Milisav Petronijević (SPS-UPS-JS), utvrdila saglasnost uverenja o izboru za narodnog poslanika sa izveštajem Republičke izborne komisije o sprovedenim izborima.
Novi saziv parlamenta čine 73 poslanika koalicije "Pokrenimo Srbiju", 67 poslanika koalicije "Izbor za bolji život", 44 koalicije SPS–PUPS–JS, 21 iz DSS-a, 19 koalicije "Preokret", 16 iz URS-a, pet iz Saveza vojvođanskih Mađara, dva stranke Sulejmana Ugljanina i po jednog poslanika lista "Sve zajedno", Koalicija Albanaca Preševske doline i stranka "Nijedan od ponuđenih odgovora".
Poslanici su, po prvi put, polagali zakletvu koja glasi:
"Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi".
Konstituisanjem novog saziva Narodne Skupštine Srbije formalno je prestao mandat starom sazivu.

Više žena, manje odbora
U novom sazivu parlamenta ima više žena nego u prethodnim. Uoči parlamentarnih izbora u Srbiji najavljivano je da će u budućem sazivu republičkog parlamenta trećina poslanika biti žene, ali će ih u poslaničkim klupama, nakon što su podeljeni mandati, biti nešto manje. Od očekivanih 84, u novoj Skupštini Srbije biće 81 predstavnica lepšeg pola.
Još jedna novina koja će sačekati novi skupštinski saziv jeste i za trećinu manji broj skupštinskih odbora, kojih će ubuduće biti 20, umesto dosadašnjih 30.
Novi poslovnik o radu propisao je spajanje odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, i za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj.
Stari naziv zadržaće odbori za Kosovo i Metohiju, za evropske integracije, za zdravlje i porodicu, za kulturu i informisanje i za zaštitu životne sredine. Odbor za inostrane poslove biće preimenovan u Odbor za spoljne poslove, a deo poslanika biće uključen u rad novog Odbora za kontrolu službi bezbednosti.
Novina su i Odbor za dijasporu i Srbe u regionu, Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja i Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.
Parlamentarci više neće sedeti u Odboru za omladinu i sport, predstavke i predloge, privatizaciju i međunacionalne odnose.