Vesti
Politika
Kfor uklonio barikade i povukao snage iz Zvečana, u sukobima povređeno pet osoba
01.06.2012. 20:00
Izvor: Blic
Kfor uklonio barikade i povukao snage iz Zvečana, u sukobima povređeno pet osoba
Pripadnici Kfora nešto posle 15 sati okončali su akciju u selu Rudare u opštini Zvečan gde su danas uklonili sve barikade sa magistralnog puta koji vodi prema južnom delu Kosovske Mitrovice.
Nakon jutrošnje pucnjave i incidenata u kojima su povređena trojica Srba i dva vojnika Kfora situacija se vratila u normalu ali su u Rudaru vidljivi tragovi operacije koju su danas sproveli međunarodni vojnici. Pored puta mogu se videti velike količine šuta i peska koje je Kfor uklonio sa magistrale a građani Rudara su još uznemireni.
Barikade su uklonjene, uz pomoć teške mehanizacije Kfora, a za vreme akcije međunarodni vojnici nisu dozvoljavali prolaz bilo kom od građana, čak ni novinarima koji su to u nekoliko navrata pokušali da urade.
Posle uklanjanja barikada magistralni put Leposavić-Zvečan-Priština je otvoren za saobraćaj, a vojnici Kfora su ostali na dve lokacije gde su postavljeni njihovi kontrolni punktovi.
Punktovi se nalaze između sela Rudara i mesta Dudin krš u blizini pravoslavnog groblja na koje će sutra zbog Zadušnica izaći veliki broj Srba.
Iako je akcija Kfora završena povremeno se u ovoj oblasti u kasnim poslepodnevmnim satima mogu videti helikopteri Kfora koji nadleću Zvečan i okolinu. U akciji Kfora uklonjena je i betonska barikada kod Dudinog krša, koju su prošlog leta postavili lokalni Srbi.
U Rudaru na magistralnom putu ostao je metalni krst koji su Srbi tu postavili takođe prošlog leta.

Dva vojnika Kfora ranjena vatrenim oružjem
Kfor je uklonio barikadu u blizini Rudara, severno od Mitrovice, saopštile su međunarodne snage danas posle podne, dodajući da su dva vojnika ranjena, a da su pripadnici Kfora upotrebili gumene metke i suzavac.
Kfor je danas priveo nekoliko Srba tokom uklanjanja barikada u opštini Zvečan i oni će biti predati Euleksu, rekao je za agenciju Beta izvor iz misije EU. Izvor nije mogao da navede koliko je ljudi privedeno.
"Dva vojnika Kfora povređena danas tokom uklanjanja barikada kod Rudara, ranjena su iz vatrenog oružja", precizirano je iz te misije i navedeno da Kfor neće dozvoliti da se situacija na severu pogorša.
"Kfor potvrđuje da su dva vojnika povređena jutros tokom akcije, jer je nasilna masa napala vojnike Kfora. Obojica vojnika ranjena su iz vatrenog oružja", navodi se u saopštenju misije.
Kfor je osudio ovaj čin nasilja i ističe da su akcije Kfor-a uvek vođene principom da se deluje sa najmanjom mogućom upotrebom sile.

Kfor upotrebio suzavac i gumene metke
"Kfor je odgovorio u samoodbrani, upotrebom suzavca i gumenih metaka. Kfor neće dozvoliti da se situacija pogorša i spreman je da upotrebi odgovarajuću silu kako bi obezbedio sigurno i mirno okruženje", navodi se u saopštenju.
Misija dodaje da je jedan od povređenih vojnika prebačen u vojnu bolnicu u kamp Bondstil ali i da je u međuvremenu otpušten.
"Pozivamo sve strane da izbegavaju jednostrane poteze, zapaljive izjave ili akte nasilja", navodi se u saopštenju i dodaje da je misija spremna da reaguje i upotrebi odgovarajuću silu kako bi obezbedila sigurno okružnje za sve žitelje Kosova.
Kfor podseća da se uklanjanje barikada sprovodi da bi se popravila sloboda kretanja, ne samo za Kfor i međunarodne organizacije nego za sve žitelje Kosova, i da su akcije Kfora uvek rukovođene principom najmanje moguće upotrebe sile.
"Međutim Kfor će prikladno odgovoriti u saomodbrani, ukoliko to bude potrebno", navodi se u saopštenju i dodaje da Kfor "neće dozvoliti da situacija eskalira i da će upotrebiti srazmeran nivo sile da održi siguran i bezbedno okruženje".
Srbi su ranije danas nasuli velike količine šljunka i tako napravili novu barikadu ispred vojnika Kfora u Rudaru,a na magistralnom putu Leposavić-Mitrovica. Novinarske ekipe koje se nalaze u Rudaru kod Zvečana koje su oko podneva pokušale da prođu prema magistralnom putu gde su se nalazile barikade, zaustavili su vojnici Kfora i vratili nazad.
Kompletno područje u selu Rudare kod Zvečana je bilo blokirano od strane međunarodnih vojnika iz SAD i Nemačke.
- Neka uklone blokadu, ali ne smemo dozvoliti da bilo ko strada - poručio je predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović i apelovao na građane da ostanu mirni, da ne gađaju pripadnike Kfora, jer su, kako je rekao, oni spemni da pucaju, a predstavnike međunarodnih snaga optužio je da žele da isprovociraju a potom za sukob optuže Srbe.

Povređene tri osobe u sukobima
Ranije danas direktor Zdravstvenog cetra u Kosovskoj Mitrovici Milan Jakovljević potvrdio je Tanjugu da su tri osobe povređene u sukobu građana sa Kforom u mestu Rudare. Jakovljević je dodao da ima još povređenih, ali da zbog blokade puteva, ambulantna kola ne mogu da ih dovezu do bolnice.
Agencija Beta javlja da je u toku operacija pacijenta koji je zadobio prostrelnu ranu butne kosti.
Druga dva pacijenta, jedan sa povredama glave, a drugi stomaka, zbrinuta su na odeljenju hirurgije, kazala je ona i dodala da oni nisu povređeni bojevom municijom. Osoba sa povredama stomaka zadobila ih je od gumenog metka.
Portparol Kfora Uve Novicki potvrdio je ranije danas da je tokom akcije uklanjanja barikade u okolini Rudara povređen jedan vojnik Kfora, koji je evakuisan a njegovo stanje je stabilno.
Barikade kod Dudinog Krša prošlog leta postavili su lokalni Srbi na magistralnom putu koji od Zvečana vodi prema južnom delu Mitrovice.

UNMIK smiruje situaciju
Misija Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) saopštila je da, u kontaktu sa svim stranama, nastoji da smiri situaciju na Kosovu.
UNMIK je zabrinut izveštajima o brojnim povređenima - i civilima i vojnicima Kfora, saopštio je oficir Misije UN Leonid Markarjan.
"Dok čekamo dodatna objašnjenja današnjeg incidenta, mi smo u kontaktu sa svim stranama, u naporu da smirimo situaciju i pomno nadgledamo razvoj situacije. Kfor ima odobrene zadatke i treba mu dozvoliti slobodu kretanja. UNMIK poziva na mir i uzdržanost i ohrabruje nastavak dijaloga", naveo je u saopštenju Markarjana.

Protestna vožnja u Jagnjenici
Srbi iz Ibarskog Kolašina protesnom vožnjom od Zubinog Potoka do punkta Kfora u selu Jagnjenica izrazili su protest zbog akcije međunarodnih vojnika u opštini Zvečan.
Protestna vožnja je protekla bez incidenata, za koje vreme je punkt Kfora u Jagnjenici, na putu Zvečan - Zubin Potok, bio oko dva sata zatvoren.
Nakon što su se građani razišli, Kfor je otvorio punkt čime je opet uspostavlje saobraćaj između dve susedne opštine na severu pokrajine.

Konfuzija oko toga ko je i odakle pucao
Vojnici Kfora su ranije danas na mostu preko Ibra koji iz Zvečana vodi ka Rudaru postavili bodljikavu žicu, pa ni automobili ni pešaci nisu mogli da pređu most, a mesto su nadletali helikopteri. Zato nije bilo moguće utvrditi ko i odakle puca.
Reporterka agencije Beta Slavica Radulović javila je da su vojnici ipak pustili ekipu hitne pomoći da prođe. Građani su se okupili u velikom broju, ali nisu mogli da priđu barikadi. Kfor je bacio suzavac na Srbe koji su pokušali da priđu barikadi.
"Od 08.40 sati Kfor sprovodi operaciju uklanjanja barikade u okolini mesta Rudare. Ova aktivnost ima za cilj pospešivanje slobode kretanja ne samo za Kfor, već i međunarodne organizacije i sve građane Kosova", navodi se u ranijem saopštenju Kfora.
Ova misija je uspostavila više kontrolnih punktova i sigurnosnih zona iz bezbednosnih razloga, objašnjava se dalje, dodajući da se radi o merama vezanih za uklanjanje barikade i da će one biti privremene.
Nakon što barikada bude uklonjena kontrolni punktovi i sigurnosne zone će biti uklonjene.
"Kfor će nastaviti da radi čvrsto, promišljeno i nepristrastno u punoj saglasnosti sa svojim mandatom. To je ono što su snage radile poslednjih 12 godina uzimajući u obzir i rizike po sopstvenu bezbednost", naglašava se u saopštenju.