Vesti
Politika
Većine još nema
03.06.2012. 14:00
Izvor: novosti
Većine još nema
Pregovori o formiranju vlade traju - i dalje neizvesno ko će dobiti mandat. Lider SPS Ivica Dačić traži da se nova vlast jasno odredi prema RS i Kosmetu. Dodik protiv LDP
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić u ponedeljak bi trebalo da dodeli mandat za sastavljanje nove vlade, ali još je neizvesno ko će ga dobiti. Iako je bilo gotovo izvesno da će mandatar biti predsednik DS Boris Tadić, to je u subotu u pitanje doveo lider SPS Ivica Dačić:

- U ovom trenutku ne postoji parlamentarna većina - poručio je Dačić iz Banjaluke, gde je razgovarao sa predsednikom RS Miloradom Dodikom.

Dačić je ocenio da vlast u Srbiji treba brzo da se formira, ali da se mora znati na kojim će se prioritetima uspostaviti konsenzus.

On je potvrdio da kao lider SPS učestvuje u razgovorima o formiranju nove vlade i dodao da su za njega veoma važna politička pitanja, kao što je pitanje odnosa prema Srpskoj.

- Politiku da je Srpska genocidna tvorevina, kako je isticano u izjavama nekih političara, nikada nećemo prihvatiti kao politiku Vlade Srbije - naglasio je Dačić. - Mi i naši koalicini partneri PUPS i JS ćemo insistirati na tome da u bilo kojoj vlasti, u kojoj učestvujemo, nikada niko neće moći da osporava postojanje Srpske. SPS ima poseban senzibilitet prema RS, imajući u vidu da je Dejtonski mirovni sporazum možda i najveća tekovina vlasti SPS do 2000.

U subotu se oglasio i član Predsedništva DS Božidar Đelić, koji je izjavio da je pre formiranja vlade neopohodno da se postigne što širi konsenzus svih parlamentarnih stranaka, sindikata i međunarodnih partnera o merama za stabilizovanje ekonomske i finansijske situacije i podeli odgovornosti.

Đelić je Tanjugu rekao i da nema izvesnosti da će DS formirati vladu.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je, inače, najavio da će u ponedeljak početi razgovor sa parlamentarnim strankama. Prva na redu biće Srpska napredna stranka koja je osvojila najviše mandata na parlamentarnim izborima.

Na pitanje očekuje li da joj predsednik u ponedeljak dodeli mandat, Jorgovanka Tabaković za „Novosti“ kaže da očekuje da oni koji su saopštili da imaju većinu o tome obaveste predsednika.

- Spremni ćemo dočekati poziv za skupštinsko zasedanje ako ta većina postoji. Spremni smo i za razgovore o poveravanju mandata - istakla je Tabakovićeva.

Ona je, komenatrišući Dačićevu izjavu da većine još nema, rekla da se iz tih izjava ne mogu izvlačiti nikakvi zaključci:

- Navikli smo već da se javnim nastupima ne obaveštavaju javnost i građani o stvarnom stanju stvari, već se šalju signali zvaničnim i nezvaničnim učesnicima u pregovorima o vladi.

Istovremeno, Balint Pastor, funkcioner SVM, izjavio je da SVM može da bude deo isključivo proevropski orijentisane vladajuće većine i da ta stranka neće tražiti ili prihvatiti ministarska i mesta državnih sekretara u novoj vladi.