Vesti
Politika
Postignut načelan dogovor DS i LDP, čeka se stav socijalista
04.06.2012. 12:00
Izvor: Blic
Postignut načelan dogovor DS i LDP, čeka se stav socijalista
Predsednici Demokratske stranke i Liberalno demokratske partije Boris Tadić i Čedomir Jovanović razgovarali su večeras o formiranju nove vlade. U LDP kažu da će, ukoliko se sa dogovorenim načelima slože socijalisti, Srbija uskoro dobiti vladu.
Ukoliko se sa viđenjem Tadića i Jovanovića, o tome kakvu politiku Srbija treba da vodi u naredne četiri godine složi Ivica Dačić, Srbija će biti za korak bliže formiranju parlamentarne većine. Sastanak u rezidenciji Borisa Tadića u Užičkoj trajao je više od dva sata, a Tadić i Jovanović su se složili oko suštinskih pitanja.
Stav LDP-a je da naredna Vlada Srbije mora da definiše čistu evropsku orijentaciju zemlje, da bude posvećena rešavanju teškog ekonomskog položaja građana, odlučno da krene u političke reforme, izgradnju institucija, da garantuje vladavinu prava, građanske slobode, tržišnu ekonomiju, i da izvuče zemlju iz izolacije – saopšteneo je iz LDP.
Kako je za “Blic” rekao izvor iz LDP u toj stranci će sačekati odluku SPS, a ukoliko socijalisti ne prihvate ponuđena načela, većinu će morati da traže u nekom drugom bloku političkih stranaka. DS i SPS ranije su već postigli dogovor o vladi, a na demokratama je bilo da nađu trećeg partnera za neophodnu većinu.
Rok od 90 dana
Sutra počinje da teče rok od 90 dana u kojem parlament mora da izabere novu vladu. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da nema ništa protiv da DS formira vlast, ukoliko može da obezbedi većinu. Međutim, ako u toku dana Tadić ne uveri Nikolića da je DS obezbedila većinu, on će, kako je ranije najavio, mandat za sastavljanje vlade prvo poveriti najjačoj partiji, a u ovom slučaju to je SNS.
Neće mi deliti lekcije iz Banjaluke
Jovanović je ranije danas rekao da se neće pomiriti da mu bilo ko drži lekcije iz Banjaluke, dodavši da nema nijedan lični problem sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.
- Neka mu drugi, kao banjalučkom veziru, idu na noge, ja to neću činiti, niti ću se pomiriti sa idejom da Srbija postane prokleta avlija - kazao je Jovanović.
Lider LDP-a rekao je da ga interesuje da Srbija dobije efikasnu vladu.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je juče tokom Dačićeve posete Banjaluci, da će RS protestovati protiv bilo kakve Vlade Srbije u kojoj bude neko ko govori ružno o RS, te da je protiv toga da u njoj bude lider LDP-a Čedomir Jovanović.