Vesti
Politika
SDPS, URS i DSS: Vlada mora biti brzo formirana
05.06.2012. 12:00
Izvor: Blic
SDPS, URS i DSS: Vlada mora biti brzo formirana
Buduća Vlada Srbije mora biti brzo formirana, a o tome će odlučivati Demokratska stranka i Srpska napredna stranka a ne manje partije, saglasili su se juče zvaničnici Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS), Demokratske stranke Srbije (DSS) i Ujedinjenih regiona Srbije (URS).
Tokom zajedničkog gostovanja na Radio-televiziji Srbije, predsednik SDPS Rasim Ljajić kao i potpredsednici DSS i URS Nenad Popović i Suzana Grubješić su ocenili i da je novu vladu potrebno što pre formirati pre svega zbog teške ekonomske situacije.
Ljajić je, kao po njemu jedino sigurno, isključio mogućnost održavanja novih izbora "koji odgovaraju samo SNS a i nijednoj drugoj političkoj stranci".
"Ne verujem ni u mogućnost velike koalicije SNS i DS s obzirom na izjave čelnika obe stranke", rekao je on, dodavši da postaje dve mogućnosti za formiranje vlade - ili će je formirati DS sa svojim partnerima ili će to uraditi SNS.
Ljajić, uz napomenu da je u Srbiji teško predviđati stvari, smatra i da su u ovom trenutku veće šanse da koalicija oko DS formira tu vladu iako je "sigurno da nema još konačnog dogovora".
Grubješićeva je navela da od URS ne zavisi formiranje vlade i da glavnu reč imaju SNS i DS, dodavši da je na njima da zavrse taj posao do kraja i "to u najskorije vreme".
Ona je navela i da predstavnici URS neformalno razgovaraju ali da ne pregovaraju ni sa jednom strankom, objasnivši da su "neformalni razgovori nešto što postoji - postojali su u ranije, postojaće dok ne bude formirana vlada ali to nisu zvanični pregovori".
Grubješićeva je podsetila da je URS i pre kampanje saopštio da neće praviti vladu sa SNS i da se tu ništa nije promenilo a da "ćemo videti da li će DS uspeti da oformi vladu".
Ona je navela i da će, ako DS bude pozvao URS na razgovore do toga i doći, odbacivši navode "nezavisnih analitičara" da je stranka Mlađana Dinkića nervozna jer nema poziva.
"Interesuje nas politika buduće vlade a ako se nastavi kontinuitet prethodne vlade tu za nas nema mesta i ne treba ni da nas zovu", rekla je Grubješićeva.
Popović takođe smatra da je neophodno da se što pre formira vlada ali uz promenu dosadašnje politike koja se zasnivala na priniciu da "EU nema alternativu".
"Zadužili smo se za pet meseci preko pet milijardi evra, Srbija je pred bankrotom, imamo nezaposlenost koja raste... Politika čija je sentenca bila da Evropa nema alternativu nas je dovela u tu situaciju", rekao je on.
Popović smatra da je novoj vladi potrebna i nova politika i da je zato važno ne praviti ishitrene poteze i da predsednik Srbije ispoštuje proceduru da razgovara sa svim strankama.
"DSS je spremna da uđe u vladu ali da postoje osnovni principi - potpisali smo sporazum sa SNS da neće doći do promene Ustava kada je KIM u pitanju i da ćemo otvoriti pitanje referenduma kada je u pitanju vojna i politička neutralnost Srbije u toku sledećeg mandata", podsetio je on.
Popović je naveo i da bi DSS ušla u novu vladu "sigurno ukoliko bi ti principi bili ispoštovani i da se na to doda orijentacija ka razvoju domaće privrede i zapošljavalja"
"SNS je na tim principima već sada, nisam siguran da je SPS daleko od ovih principa", rekao je Popović.